Četvrtak, 11 Aprila, 2024

VIDEO Ovako je Pećanin ranije govorio o Novaliću: Odrediti odmah pritvor, slučaj se zataškava

Pećanin je, u međuvremenu, promijenio mišljenje i danas to naziva “politički montiranim procesom”

Najnoviji član advokatskog tima osuđenog Fadila Novalića, od prije nekoliko dana je bivši novinar a danas advokat Senad Pećanin.

Mnogi su se iznenadili ovom informacijom, pogotovo jer je prije manje od godinu prilikom izricanja prvostepene presude kazao “da je veoma značajna za BiH za pravosuđe i vladavinu prava u BiH”.

Oštar prema tada osumnjičenima
Pećanin je, u međuvremenu, promijenio mišljenje i danas to naziva “politički montiranim procesom”.

Prilikom samog izbijanja afere 2020. godine Pećanin je na TV FACE također bio vrlo oštar prema tada još uvijek samo osumnjičenima, a sada presuđenima u aferi “Respiratori”.

– Ovdje je apsoultno bilo neophodno odmah saslušati i odrediti mjeru pritvora. I Hodžiću i Solaku, u najmanju ruku. Iz kojih razloga, pa iz razloga što mjera pritvora u krivično-pravnoj praksi najstrožija mjera kojom se osigurava prisustvo osumnjičene osobe. U članu 132, Krivičnog zakona BiH, taksativno su nabrojani razlozi zbog koji je nephodno izreći mjere pritvora. Tu se navodi mogućnost bjekstva, što je sad možda isključeno zbog zatvorenosti granica, ali svi ostali kriteriji su ispunjeni: da će sakriti, uništiti dokaze, opstruirati istragu, utjecati na svjedoke i radi se od djelu u vanrednim okolnostima od ogromnog interesa javnosti. Očito je da se ovaj slučaj zataškava po uzoru na desetine drugih slučajeva – rekao je Pećanin.

On je tada kazao da je ovaj predmet odmah trebalo preuzeti Tužilaštvo BiH, zbog obima, a ne da ga radi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

– Nema sumnje da je ovo djelokrug nadležnosti Tužilaštva BiH. Oni imaju dva odjela, jedno je za organizirani kriminal, što je ovaj slučaj sigurno. Ono je moralo pokrenuti istragu – zaključio je Pećanin.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE