Petak, 12 Aprila, 2024

(VIDEO) Građani skeptični o putu BiH ka EU: “Nećemo ući ni za 20 godina”

Nakon što je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije izjavila da će Komisija preporučiti Evropskom vijeću da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, uslijedile su brojne poruke bh. političara u kojima izražavaju zadovoljstvo zbog, po svemu sudeći, novog koraka BiH ka EU.

Prema istraživanjima većina građana u Bosni i Hercegovini podržava ulazak u EU, a na pitanje N1 šta će značiti početak pregovora za BiH i kada očekuju da BiH postane dio evropske porodice zemalja odgovaraju: ”Ovo nam otvara nove perspektive u vidu finansijskih injekcija. Da li ćemo to dobiti ne znam, ali u svakom slučaju ovo što se radi je u interesu Evrope, ne u našem”, smatra jedan od Sarajlija, dok jedan Mostarac poručuje: ”Ovo je dobro za sve nas, dobro i za EU, ali kada će se sve okončati to je veliki upitnik”.

S druge strane mnogi građani su i skeptični: ”Nisam baš siguran da ćemo dobiti, možda je samo zamajavanje”, skeptična je jedna od građanki Mostara, dok njen sugrađanin ima sljedeće mišljenje: ”Nisam zadovoljan sa EU, nekada je bilo dobro – sada je sve slabije i slabije”.

Osim određenog pesimizma u Sarajevu i Mostaru, ista situacija je i u Banjaluci.

”I ako daju pregovore mi nećemo ući ni za 20 godina, nema od toga ništa”, kaže jedan Banjalučanin.

I ostali Banjalučani dijele isto ili slično mišljenje.

“Nema od toga ništa, to je sve budalaština, samo se igraju 30 godina. Ne zavisi od Europe nego od nas”, kaže još jedan sagovornik, a drugi dodaje kako do ulaska u EU teško može doći zbog kočnica unutar BiH: “Pa nećemo ući za deset godina. To ne vrijedi, ako se i desi. Uvijek ima kočničar i to je najbitnije.”

Podsjećamo, nakon preporuke Evropske komisije o davanju zelenog svjetla za Bosnu i Hercegovinu slijede razgovori na Vijeću za opšte poslove EU 19. marta, a nakon toga i samit Evropskog vijeća kojeg čine šefovi država i vlada Evropske unije. Oni će donijeti konačnu odluku o ovom prijedlogu.

Video prilog N1 možete pogledati OVDJE.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE