Petak, 17 Maja, 2024

Usvajanjem Finansijskog plana ZZO USK finansiraće se prevencija iznenadne srčane smrti ICD

Usvajanjem Financijskog plana ZZO USK krenuće se u proceduru financiranju elektorničkog uređaja za prevenciju iznenadne srčane smrti(ICD)za osiguranike sa područja Kantona

Pored navedene usluge građanima USK od ove godine će od strane ZZO USK biti financirani:

-senzori za mjerenje glikemije kod pacijenta sa dijagnozom Dijabetes tip 1, koji su stariji od 26 godina(za mlađe već postoji odluka)

-mamaprint test (genski test procjene rizika povratka karcinoma dojke)

-Humira (biološka terapija koja se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti…)

-Alteplaza (fibrinolitik koji se koristi u terapiji akutnog infarkta miokarda, akutnog ishemijskog moždanog udara, akutne masivne plućne embolije)

-sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje.

Gore pomenute proširene usluge dolaze kao odličan rezultat saradnje Zavoda zdravstvenog osiguranja na čijem je čelu Adis Hamzić i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike. Inače, ovaj proces je započeo Inicijativom skupštinskog zastupnika dr. Emira Šabića.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE