Utorak, 9 Aprila, 2024

Ustavni sud BiH razmatra: Produžiti mandat sudija koji trebaju u penziju do izbora zamjene

Oni koji žele eliminirati međunarodne sudije, kada ne izaberu domaće, ne žele ustvari da rade domaći suci, kazala je Palavrić

Bez Ustava nema države, a Ustavni sud je čuvar tog Ustava i nekome je očito to problem, kazala je danas Seada Palavrić, sutkinja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na press konferenciji o radu ovog suda. Na konferenciji za medije su prisustvovale sve postojeće sudije.
Na ovoj press konferenciji je ponovo ukazano na problem neimenovanja sudija Ustavnog suda koji sada radi sa samo tri domaća i tri međunarodna suca. Nedostaju tri domaća suca koja biraju zakonodavna tijela entiteta.

– Imamo dva problema koji sputavaju Ustavni sud da egzistira i čuva Ustav. Neprekidni napad na međunarodne suce i nepostojanje volje da se izaberu domaći. I oni koji žele eliminirati međunarodne sudije, kada ne izaberu domaće, ne žele ustvari da rade domaći suci. Jer da je izabrano troje nedostajućih sudija, Ustavni sud bi mogao raditi u Velikom vijeću i ne bi se desila situacija da smo u januaru imali 7.000 neriješenih predmeta, a jučer nakon sjednice oko 8.200 – istakla je Palavrić.

S obzirom na to da Ustavni sud radi skoro na ivici kvoruma i da će sutkinji Palavrić u novembru isteći mandat, najavljeno je da će Ustavni sud razmotriti izmjenu svojih Pravila u pravcu da mandat sudije traje i nakon navršene 70. godine života ako nije izabrana njegova zamjena.
– S obzirom na čvrsto mišljenje Venecijanske komisije i na to da smo u januaru obavijestili Zastupnički dom da meni u novembru istječe mandat, ja ću učiniti sve da se u Pravila ugradi odredba po kojoj mandat neće prestati sa navršenih 70 godina i ja ću u novembru to koristiti ako nadležni ne izaberu moju zamjenu – rekla je Palavrić.
Dodala je da u Ustavu BiH nema zabrane da ostane sudija nakon 70. godine.

– A neka nam pomognu. Ja bih bila presretna da do novembra izaberu sve domaće suce – dodala je Palavrić.

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić odgovorila je na pitanje mogu li u skladu s Ustavom produžiti mandat sudije.

– Venecijanska komisija je u mišljenju vrlo detaljno elaborirala na koji način bi to pitanje bilo u skladu sa Ustavom. Da, tačno je da je Ustav odredio da mandat prestaje sa navršenih 70 godina života. Ali Ustav je Ustavnom sudu dao toliko veliku samostalnost što mu je odredio nadležnost za donošenje Pravila Ustavnog suda. Pravila Ustavnog suda imaju snagu zakona. Venecijanska komisija smatra da, ako bi u situaciji koja je sada u Ustavnom sudu, a kako je to predviđeno i u Evropskom sudu za ljudska prava i gotovo svim zeljama koje imaju oblik ustavnog sudstva, da po prestanku mandata dok se ne popune suci, sudije koji su trenutno mogu ostati da obavljaju svoju dužnost. Ustavni sud će tek razmatrati ta pitanja na jednoj od narednih sjednica, da li u maju, i donijeti odluku. Ne možemo tvrditi da će Ustavni sud postići većinu i o tom pitanju, ali će ga razmatrati – rekla je Galić.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE