Srijeda, 10 Aprila, 2024

Uoči mjeseca ramazana Baščaršija zasjala u novom ruhu: Pogledajte kako su ukrašene ulice

IZVORklix.ba

Ususret nastupajućem mjesecu ramazanu Baščaršija je zasjala u posebnim ukrasima, a ulice su osvijetljene lampicama u zelenoj boji te svijetlećim dodacima.

Kako to obično biva za posebne prilike – ulice Starog grada u Sarajevu ukrašene su, a ovaj put povodom mjeseca ramazana. Baščaršija je tako zasjala u svijetlećem ruhu – prekrivena lampicama u zelenoj i plavoj boji.

Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je galeriju fotografija koje prikazuju kako izgleda u novom izdanju, a pored lampica mogu se vidjeti i svijetleći ukrasi u obliku mjeseca i zvijezde.

Prvi dan ramazana je 11. marta, a prva teravija 10. marta kada s akšamskim vremenom nastupa mjesec ramazan.

Muslimani vjeruju da je ramazan mjesec u kojem je počela objava svete knjige Kur'ana poslaniku Muhammedu a.s. prije više od 1.400 godina.

Posti se od zore do zalaska sunca, u tom periodu vjernici suzdržavaju se od hrane, pića i pušenja. Hrana i piće se serviraju dva puta, prije zore i nakon zalaska sunca. U Bosni i Hercegovini tradicionalno se iftari u krugu porodice, a ramazanska druženja traju do kasno u noć.

Post za muslimane tokom ramazana obično sadržava povećan broj namaza (molitva) i recitiranja Kur'ana te je ramazan prilika za duhovnu katarzu čovjeka.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE