Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Umro jedan od kreatora Lige prvaka

IZVORavaz.ba

Gerhard Ajgner, jedan od ljudi koji su bili značajni za brojne novine u UEFA-i, preminuo je jučer.

On je u toj organizaciji proveo 34 godine, a povodom njegove smrti oglasila se i UEFA, koja je izrazila žaljenje zbog gubitka čovjeka koji je dao veliki dobrinos ovoj organizaciji.

Gerhard Ajgner je poznat i kao arhitekta današnje Lige prvaka. Prvo je radio sa tadašnjim predsjednikom Lenartom Johansonom, dok je ova organizacija implementirala dosta novina u njegovom prvom mandatu kao četvrtog generalnog sekretara od 1988. do 1999. godine, pa potom i kao izvršnog direktora od 1999. do 2003. godine.

U njegovom mandatu se dogodio i prelazak iz Kupa Evropskih šampiona u Ligu prvaka, dok je pomogao i razvitku UEFA-inih takmičenja reprezentacija.

– Fudbal je izgubio jednog od svojih zaista velikih lidera. Gerhard je bio važan u stvaranju Lige prvaka, igrao je ključnu ulogu u pretvaranju UEFA u moderno upravno tijelo evropskog fudbala koje je danas. Bio je čovjek od integriteta koji je uvijek zagovarao istinske vrijednosti igre. Nedostajat će nam – istakao je Aleksadnar Čeferin.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE