Četvrtak, 16 Maja, 2024

Ukrajina: 98-godišnjakinja pješačila 10 kilometara kako bi izbjegla iz okupiranog područja

Za 98-godišnju Ukrajinku Lidiju Lomikovsku je ruska agresija na Ukrajinu gora od Drugog svjetskog rata koji je također preživjela.

IZVORklix.ba

U BBC-ovom izvještaju je predstavljena kao ženom koja je naučila da vjeruje svoje instinktima. Kada je ruska vojska ušla u njeno rodno selo Očeretin na istoku Ukrajine, ona i njena porodica su odlučili da izbjegnu. Međutim, Lidija se usljed jakog granatiranja ubrzo odvojila od svojih srodnika, pa je u papučama počela pješačiti prema zapadu zemlje.

“Uzela sam štap i dasku (za oslonac) te krenula. Noge su mene nekako nosile”, prisjetila se.

Pješačila je 10 kilometara do trenutka kada joj je u pomoć pritekla ukrajinska policija.

“Ništa više nije ostalo, sve je rastureno”, rekla je, govoreći o svom selu.

Kako je objavio BBC, selo, koje je napustila s približavanjem ruskih vojnika, pretvorilo se u pakao. Što su ruski vojnici bili bliže, artiljerijska vatra je bila sve intenzivnija. Brojne stambene građevine su uništene.

“Dok sam hodala, nekoliko puta sam morala da legnem. Jednom sam izgubila ravnotežu i pala u travu. Zaspala sam, a onda sam nastavila hodati”, ispričala je Lidija.

Jedan policajac ju je pitao koliko ima godina, na šta je ona šaljivo odgovorila da ima 48 ili 49 godina. Nakon što joj je policija pomogla, spojena je s unukom Svitlanom koja je izjavila da je jako sretna što je pronašla svoju baku te da ju je jako dugo tražila.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE