Četvrtak, 16 Maja, 2024

U Vlasenici obavljena kolektivna dženaza i ukopani posmrtni ostaci jedne žrtve

Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici obavljena je 20. kolektivna dženaza za žrtve proteklog rata s područja Vlasenice i ukopani su posmrtni ostaci Ahme Kavazovića, koji je 1992. ubijen na području ove opštine.

VLASENICA, 20. aprila – Dženazu-namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je poručio da je čuvanje sjećanja na šehide obaveza prema njima, njihovim porodicama i Bošnjacima sa ovih prostora.

Naglasio je da je svako okupljanje na ovom mjestu novi, snažan poziv institucijama, da obavljaju svoje dužnosti, jer je i dalje veliki broj nestalih.

Ahmo Kavazović je imao 44 godine kada je 1992. godine ubijen na području Vlasenice. Najprije je zarobljen u hangarima logora Sušica, iz kojeg je krajem maja zajedno sa većom grupom zarobljenika odveden i likvidiran. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na lokalitetu Sušica, koja je otkrivena u septembru 2000. godine.

Za zločine na području vlaseničke opštine pravosnažno je u Haškom tribunalu na 20 godina osuđen Dragan Nikolić Jenki, te u Sudu BiH Predrag Bastah Car na 22 godine i Goran Višković Vjetar na 18 godina zatvora.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE