Petak, 17 Maja, 2024

Turska zvanično uvela sankcije Izraelu zbog Gaze, poznato šta je zabranjeno izvoziti

IZVORklix.ba

Turska je u utorak objavila da ograničava izvoz širokog spektra proizvoda u Izrael sve dok ne proglasi prekid vatre i omogući neprekidan dotok pomoći u Gazu, u značajnoj mjeri nakon šest mjeseci nemilosrdnih izraelskih napada na palestinsku enklavu.
Izrael je rekao da će odgovoriti na mjere, koje uključuju ograničavanje izvoza aluminija, čelika, građevinskih proizvoda, gnojiva i mlaznog goriva, s vlastitim ograničenjima na proizvode iz Turske.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan označio je Izrael kao “terorističku državu”, više puta je pozivao na hitan prekid vatre i optužio ga da je počinio genocid u svojoj vojnoj kampanji u palestinskoj enklavi.

Ankara je podržala korake za suđenje Izraelu za genocid i poslala hiljade tona pomoći za Gazane.

Odnosi između Turske i Izraela godinama su hladni. Trgovinske veze između dvije zemlje i dalje su bile jake u prošlosti, ali su opale od početka sukoba.

Trgovinska ograničenja uslijedila su dan nakon što je ministar vanjskih poslova Hakan Fidan obećao represalije protiv Izraela nakon što je odbio zahtjev Ankare da učestvuje u operaciji ispuštanja pomoći u Gazi, rekavši da će se provoditi “korak po korak” i “bez odlaganja”.

Izvozne mjere je odobrio Erdogan, dodao je Fidan.

“Nastavit ćemo našu podršku dok krvoproliće u Gazi ne prestane i naša palestinska braća ne dođu do slobodne palestinske države sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je Erdogan u poruci u utorak za Ramazanski bajram.

Ministarstvo trgovine saopćilo je da će se mjere odnositi na izvoz proizvoda iz 54 različite kategorije, uključujući željezo, mermer, čelik, cement, aluminijum, ciglu, đubrivo, građevinsku opremu i proizvode, avio gorivo i drugo.

“Ova odluka će ostati na snazi sve dok Izrael, prema svojim obavezama koje proizilaze iz međunarodnog prava, hitno ne proglasi prekid vatre u Gazi i omogući nesmetan protok dovoljne humanitarne pomoći u Pojas Gaze”, navodi se.

Ministarstvo je saopćilo da Izrael i dalje “flagrantno krši međunarodno pravo i ignoriše brojne pozive međunarodne zajednice na prekid vatre i neprekidnu humanitarnu pomoć”.

Rečeno je da rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, Generalne skupštine i Vijeća za ljudska prava, pored privremenih odluka o zabrani od 26. januara i 28. marta od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu u okviru južnoafričkog slučaja za navodno kršenje Konvencija o genocidu iz 1948. “obavezala je Izrael da postigne prekid vatre”.

Tel Aviv mora, “u punoj saradnji sa UN-om, dozvoliti neprekidno pružanje sve osnovne humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze, uključujući medicinske potrepštine i zdravstvene usluge koje su im potrebne”, dodaje se.

Odgovarajući na mjere, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je Turska “jednostrano prekršila” trgovinske sporazume s Izraelom.

Katz je ustvrdio da Erdogan “žrtvuje ekonomske interese naroda Turske kako bi podržao Hamas, a mi ćemo odgovoriti istom mjerom”.

Njegovo ministarstvo je saopćilo da će Izrael poduzeti slične korake protiv Turske i da priprema “proširenu listu proizvoda” koje namjerava prestati uvoziti iz zemlje, uključujući građevinske materijale poput čelika i cementa.

Katz je također rekao da je kontaktirao organizacije u SAD-u i zamolio ih da prestanu ulagati u Tursku i da se suzdrže od uvoza turske robe.

Rat je okončao postepeno odmrzavanje tursko-izraelskih odnosa koje je kulminiralo ponovnim imenovanjem ambasadora 2022. godine.

Ubrzo nakon početka sukoba, Erdogan je opozvao ambasadoreAnkare u Tel Avivu i zatražio da se izraelski komandanti i politički lideri sude pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Potez od utorka predstavlja prvu značajnu mjeru koju je Ankara preduzela protiv Izraela od početka sukoba.

Posljednjih sedmica vlada se suočila s kritikama zbog nastavka komercijalnih veza s Izraelom.

Ipak, turski zvaničnici su u više navrata naglašavali da su sva državna preduzeća zaustavila bilo kakvu razmjenu i da preostalu trgovinu s Izraelom obavljaju privatne kompanije, većinom u stranom vlasništvu.

Palestina zavisi od Izraela na graničnim prelazima i lukama. Dakle, većina robe iz Turske u Izrael mora proći kroz izraelsku carinu i luke da bi stigla do okupirane Zapadne obale i pojasa Gaze.

Mnogi trgovci i poslovni ljudi tvrde da će palestinska preduzeća biti pogođena ako trgovina između Izraela i Turske bude potpuno prekinuta.

Turska je već prestala da šalje Izraelu bilo kakvu robu koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe, saopćilo je Ministarstvo trgovine.

Glavna opozicija Turske, Republikanska narodna partija (CHP) i druge opozicione stranke podržale su odluku o ograničenju izvoza u Izrael. Ali navodi se da mjere nisu otišle dovoljno daleko.

CHP je pozvao na potpuni prekid trgovine s Izraelom, dok su druge strane pozvale vladu da blokira svoj zračni prostor i luke za avione i plovila koji idu prema Izraelu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE