Utorak, 9 Aprila, 2024

Trump govorio u Daytonu: Ako ne pobijedim na izborima to će značiti krvoproliće za Ameriku

Donald Trump je u subotu rekao da će ako ne pobijedi na predsjedničkim izborima u novembru to značiti vjerovatni kraj američke demokratije.
Republikanski predsjednički kandidat, obraćajući se pristalicama u Ohiu, iznio je ovaj stav nakon što je ponovio svoju tvrdnju da je njegov izborni poraz od demokratskog predsjednika Joea Bidena 2020. rezultat izborne prevare.

Trump je svoje izlaganje u Daytonu započeo odavanjem počasti svojim pristalicama koje su trenutno u zatvoru zbog nereda u američkom Capitolu 6. januara 2021., dok su pokušavali blokirati ovjeru Bidenove pobjede na izborima 2020. godine. Trump je salutirao i nazvao ih “patriotima” i “taocima”.

Bivši republikanski predsjednik koristi sve više distopijske retorike u svojim predizbornim govorima o stanju u zemlji.

Usred dijela u svom govoru o postavljanju carina na uvozne automobile i stranoj konkurenciji za američku automobilsku industriju, Trump je izjavio: “Ako ne budem izabran, to će biti krvoproliće za cijelu zemlju.”

Upitan na šta je mislio, njegova kampanja je ukazala na objavu novinara New York Timesa na platformi društvenih medija X, u kojoj se navodi da je Trumpov komentar o “krvoproliću” došao usred rasprave o američkoj automobilskoj industriji i ekonomiji.

Upitan za odgovor na Trumpov komentar o “krvoproliću”, glasnogovornik Bidenove kampanje James Singer osudio je Trumpov “ekstremizam, njegovu žeđ za osvetom i njegove prijetnje političkim nasiljem”.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE