Srijeda, 15 Maja, 2024

Svijet danas i sutra slavi Dan pobjede, Evropa i Dan Evrope

U Evropi se danas, 8. maja obilježava Dan pobjede nad fašizmom u znak sjećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

SVIJET, 08. maja – Kapitulacija Njemačke stupila je snagu 8. maja 1945. u 23.01 po srednjeevropskom vremenu što je po moskovskom vremenu već bio 9. maj, pa Rusija, ali i druge zemlje među kojima je i Srbija, Dan pobjede zvanično obilježavaju 9. maja.

Istog dana, 9. maja, u Evropi se slavi Dan Evrope, u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Ove godine obilježava se 79. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 74 godine od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE