Četvrtak, 16 Maja, 2024

Šta se dešava u pregovorima o miru u Gazi? Mogu li SAD dati garanciju da Izrael neće nastaviti rat

Nacrt sporazuma između Izraela i Hamasa za zaustavljanje rata u Pojasu Gaze najbolji je od početka pregovora i "njegovo prihvaćanje je neizbježno", rekao je visokorangirani arapski dužnosnik za Sky News Arabia.

IZVORklix.ba

Dužnosnik je anonimno izrazio bojazan da se “obje strane mogu okrenuti za 180 stepeni i vratiti na početak”.

“Privatna razmišljanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i nekih lidera Hamasa komplikuju političku odluku da se odobri dugo očekivani dogovor”, kazao je dužnosnik.

Dužnosnik je upozorio da bi Netanyahu, iz svojih političkih razloga, mogao odbiti sporazum čak i ako ponuda koju je predstavio Hamas dobro ispunjava izraelske uvjete.

Predstavnici Hamasa, Egipta, Katara i Sjedinjenih Američkih Država sastali su se u subotu u Kairu na razgovorima o mogućem dogovoru o taocima. U isto vrijeme, Izrael je odgodio slanje delegacije dok Hamas ne odgovori na najnoviji prijedlog na stolu.

Kanal 12 je izvijestio da su SAD dale Hamasu garanciju da će dogovor dovesti do kraja rata. Izraelski diplomatski izvor naglasio je da je Izrael odlučan nastaviti rat, bez obzira na bilo kakav dogovor o taocima, piše Jerusalem Post.

Izvještaji da je “Izrael pristao na kraj rata kao dio sporazuma o taocima ili da će Izrael dopustiti posrednicima da daju garancije za kraj rata nisu istiniti”, naveo je izvor.

“Do ovog trenutka Hamas nije odustao od zahtjeva za prekidom rata, čime je osujetio mogućnost postizanja sporazuma”, rekao je izvor.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE