Četvrtak, 18 Jula, 2024

Šta se dešava s kožom kada ‘izgori’ na suncu i koliko je opasno…

IZVORetto.ba

Još jedan toplotni val je pred nama. Dok sa svih strana stižu upozorenja, jedni su se već zaputili ka moru, a drugi spas od vrućina traže na lokalnim bazenima, rijekama i jezerima.

Sigurno vam se dogodilo da, narodski rečeno ”izgorite” na suncu, no niste ni slutili da su posljedice mnogo ozbiljnije nego što ste mislili.

Trajna oštećenja

-Svaku opekotinu od sunca naša koža doživi kao traumu, odnosno povredu. Tada se u našoj koži aktiviraju fibroblasti i sami leukociti koji ubrzavaju proces zacjeljivanja oštećenog tkiva. U najblažu ruku, ostaje posljedica perutanja tj. regenerisanja kože dok u najgoroj posjeta kliničkim centrima – upozorava Benjamin Mrkonjić, magistar dermatofarmacije i kozmetologije i kreator stranice ‘Njega i Ti’.

Mrkonjić objašnjava da je u slučaju izloženosti suncu naša koža sklona nastanku trajnih ili privremenih oštećenja kao što su: fotostarenje, hiperpigmentacija, pojačana rozacea, te u krajnjem slučaju i nastanak raka kože kod osoba koje imaju medicinske predispozicije za nastanak istog odnosno aktivne faktore.

Nigdje bez zaštite!

-Jako je bitno koristiti SPF proizvode sa fizičkim ili hemijskim filterima koji će štititi našu kožu posebno osobe koje su visokorizičnog faktora od nastanka melanoma te obaveznu provjeru madeža i zaštitu istih – upozorio je.

On napominje da je važno štititi cijelo tijelo naročito tokom sunčanja. Tokom svakodnevnih obaveza na otvorenom posebno tretirajte lice, vrat i dekolte.

-Nanijeti obavezno odgovarajući SPF faktor, 10 do 15 minuta prije izlaganja suncu, vjetru, vodi te zaštitu od lijepljenja ”pijeska i prašine” na našu kožu. Trudnicama i dojiljima se preporučuje obavezno SPF proizvodi na bazi cink oksida i titanijum dioksidima. Bitno je da se zna da hemijski SPF proizvodi koji u svom sastavu imaju ”oktokrilen” koji radi po principu upijanju UV zraka i ispuštanja toplote dok mineralni sa gore navedenim aktivnim filterima rade odbijanje tzv. refleksiju padanja UV zraka na našu kožu – njegovi su savjeti za boravak na plaži.

Što se tiče ostalih preparata, Benjamin kao preventivu preporučuje i lagane hidratantne kreme sa oznakama ”fluid”, ”legere”, PH neutralne umivalice, hidratantne serume te obavezno korištenje mehaničkih pilinga i drugih aktivnih supstanci koje će raditi na regulaciji i ljepoti naše kože. Poseban fokus staviti i na unos dovoljne količine vode i suplemenata sa čistim ribljim ili goveđim kolagenom koji će raditi hidrataciju naše kože iznutra.

U slučaju da zadobijemo veće opekotine, važno je znati kako reagirati.

-Koristite proizvode na bazi ribljeg ulja, vitamina E, aloe vere, njemačke kamilice, ulje jojobe te sva nonfotosenzitivna ulja koja će nahraniti našu kožu nakon sunčanja, ali najbolji prijatelj je hijaluronska kiselina i glicerol – govori Mrkonjić te ističe da ove navike ne oduzimaju ni 10 minuta dnevno, a koža će vam biti zahvalna cijeli život.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE