Srijeda, 15 Maja, 2024

Šmit na Vijeću sigurnosti UN-a: Prijetnje po BiH postoje jer predstavnici RS kontinuirano govore o otcjepljenju

IZVORavaz.ba

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

On je poručio da je njegov mandat da nadzire provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

– Vijeće sigurnosti je više puta iskazalo podršku mom radu. Već se radujem svom izvještaju narednog mjeseca. Tema današnje sjednice zahtjeva i dodatno obraćanje. Pismo gospođe Cvijanović ne poštuje činjenice i pravni okvir BiH. Nadam se da shvatate da ovo nije mjesto da govorimo o uvredama, ovo je mjesto da razgovaramo jedni s drugima. Pozivam na više tačnosti, jedino što vidim je zlonamjernost. Ja moram biti garancija postojanja entiteta, koji su dijelovi BiH, koja ima međunarodni subjektivitet – rekao je.

Naglasio je da RS integralni dio BiH.

– Prijetnje po BiH postoje jer predstavnici RS kontinuirano govore o otcjepljenju, odvajanju entiteta od države. Dodik je nedavno izjavio da Bošnjaci mogu imati 25 posto teritorije. Neki su to shvatili kao prostor za etničke incidente. Prijetnje po teritorijalni integritet postoje. Samo jedan je primjer da se Cvijanović koja je prihvatila pozive da se blokira administrativna linija između dva entiteta, što podrazumijeva kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao visoki predstavnik smatram da BiH može doći u stanje politički nestabilnosti, ali to se može spriječiti vraćanje na Dejtonski sporazum, pogotovo kad Evropska unija nudi put integracija. Smatram da je kriza izazvana liderstvom RS-a – kazao je Šmit.

Naglasio je na problem historijskog revizionizma, prijetnje raspadom BiH.

– Visoki predstavnik je neizostavni element mir i bit će tu do finalne faze evropskih integracija, kada će se raspustiti dejtonska pravila. Do tada moraju pokazati pouzdanost i predanost multietničkoj BiH, teritorijalnom integritetu. Pismo kao ono što smo primili od Cvijanović ne ispunjava dužnost onih na odgovornim pozicijama. Moramo govoriti o ljudima koji se ne obraćaju večeras, koji se brinu za budućnost BiH – zaključio je.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE