Subota, 13 Aprila, 2024

Slučaj male Danke Ilić pokrenuo pitanje: Zašto se trudnice ne podvrgavaju poligrafskom testiranju

IZVORavaz.ba

Slučaj koji cijeli region drži budnim već sedmi dan – nestanak male Danke Ilić (2) i saznanje da je otac bio na poligrafu, a da majka nije, dok je ujedno plasirana informacija i da je u ona u drugom stanju, izazvao je dosta špekulacija i polemike u javnosti.

Kada je u pitanju utvrđivanje istine u određenim situacijama, često se koristi poligrafsko testiranje, poznato i kao test detektora laži. Ovaj test mjeri različite fiziološke reakcije, kao što su otkucaji srca, krvni pritisak i disanje, kako bi se utvrdilo da li neko govori istinu ili vara.

Međutim, šta se dešava kada osoba koja je trudna treba da se testira na poligrafu? Postoje li potencijalni rizici ili zabrinutosti?

Sigurnosni problemi
Jedna od glavnih briga, kada je u pitanju poligrafsko testiranje u trudnoći, jeste potencijalni utjecaj na zdravlje majke i bebe.

Test uključuje upotrebu senzora koji su pričvršćeni za tijelo, što može izazvati nelagodnost ili stres. Pored toga, test može biti psihički i emocionalno opterećujući, što možda nije idealno za trudnicu koja već doživljava hormonalne promjene i povećanu osjetljivost, piše Ona.rs.

Međutim, važno je napomenuti da postoje ograničena istraživanja o specifičnim efektima poligrafskih testova na trudnice. Zbog toga je od ključnog značaja da se trudnice konsultuju sa svojim ljekarom prije nego što se odluče na poligrafsko testiranje.

Tačnost detektora
Još jedan važan aspekt koji treba uzeti u obzir je tačnost poligrafskih testova, posebno kada su u pitanju trudnice. Dok se poligrafski testovi često koriste u krivičnim istragama, kao i u nekim firmama prilikom zapošljavanja, njihova tačnost je bila predmet debate među stručnjacima.

Neki tvrde da na fiziološke reakcije mjerene poligrafskim testom mogu utjecati različiti faktori, kao što su anksioznost, stres ili čak fizička nelagodnost. Ovi faktori mogu biti izraženiji kod trudnica, što potencijalno utječe na pouzdanost rezultata testa.

Dalje, kako prenosi “Lukeandassociates.net”, sama trudnoća može da izazove fiziološke promjene u tijelu, kao što su ubrzani rad srca i krvni pritisak, što može dodatno otežati tumačenje rezultata testa.

Iako postoje ograničena istraživanja o sigurnosti i tačnosti poligrafskog testiranja tokom trudnoće, važno je da trudnice daju prioritet svom zdravlju i dobrobiti. Konsultacija sa zdravstvenim radnicima je ključna za donošenje odluke na osnovu informacija. Pored toga, alternativne metode utvrđivanja istine, kao što su intervjui ili istrage, mogu se razmotriti u situacijama kada se poligrafsko testiranje ne preporučuje. Na kraju krajeva, sigurnost majke i bebe treba da bude na prvom mjestu.

Kako poligraf funkcionira
Poligrafski test, također poznat kao test detektora laži, alat je za psihološku procjenu koji se koristi da se utvrdi da li osoba govori istinu ili laže. Zasniva se na pretpostavci da, kada osoba laže, doživljava fiziološke promjene koje se mogu otkriti. Vjeruje se da su ove promjene uzrokovane stresom i anksioznošću povezanim s laganjem. Test provodi obučeni poligrafski ispitivač koji analizira podatke prikupljene tokom testa kako bi utvrdio da li osoba govori istinu ili obmanjuje.

Tokom testa osobi se postavlja niz pitanja, a njene fiziološke odgovore snima i analizira poligraf. Test obično uključuje upotrebu različitih senzora koji su pričvršćeni za osobu koja se testira, obično na njenim prstima, grudima i ruci kako bi mjerili fiziološke reakcije. Ispitivač traži obrasce ili promjene u fiziološkim reakcijama osobe koje mogu ukazivati na prevaru.

Poligrafski test ima nekoliko komponenata kao što su kardiovaskularna komponenta – mjeri otkucaje srca i krvni pritisak, te respiratorna – mjeri brzinu i dubinu disanja, zatim gastrointestinalna – mjeri promjene u aktivnosti želuca i crijeva i elektrodermalna komponenta – mjeri promjene u provodljivosti kože.

Važno je napomenuti da se poligrafsko testiranje ne smatra stoprocentno tačnim i da na njega mogu da utječu različiti faktori. Može doći do lažnih pozitivnih i lažnih negativnih rezultata, što znači da neko ko govori istinu može da bude protumačen kao neko ko eventualno laže, ili neko ko laže može da prođe test.

Kritičari tvrde da testovi nisu dovoljno pouzdani i da se njima može lako manipulisati, dok zagovornici vjeruju da mogu biti korisno sredstvo u određenim okolnostima. Kao i mnogi drugi “alati”, ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako može da pruži dodatne informacije u istragama, ali i da da lažne rezultate.

Da li je trudnoća ugrožena poligrafom
Kada je u pitanju sigurnost poligrafskih testova tokom trudnoće, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir. Dok se poligrafski testovi generalno smatraju sigurnim za većinu pojedinaca, uključujući i žene koje nisu trudne, postoje neki potencijalni rizici kojih trudnice treba da budu svjesne.

Jedna od glavnih briga poligrafskih testova tokom trudnoće je fizički stres koji može izazvati. Poligrafski testovi uključuju upotrebu različitih senzora koji mjere fiziološke reakcije kao što su otkucaji srca, krvni pritisak i disanje. Ovi senzori su obično pričvršćeni za različite dijelove tijela, uključujući stomak.

Tokom trudnoće stomak je već pod značajnim stresom zbog rastućeg fetusa. Dodatni pritisak i nelagodnost koju izazivaju senzori mogu pogoršati ovaj stres i potencijalno dovesti do nelagodnosti ili čak komplikacija. Važno je da trudnice razgovaraju o ovim problemima sa svojim zdravstvenim radnicima prije nego što se podvrgnu testiranju na poligrafu.

Još jedan potencijalni rizik poligrafskih testova tokom trudnoće je emocionalni stres koji može izazvati. Poligrafski testovi se često koriste u situacijama kada postoji sumnja ili optužbe za neki zločin. Stres i anksioznost povezani sa ovim situacijama mogu biti pojačani tokom trudnoće, jer hormonalne promjene mogu već utjecati na emocionalno blagostanje žene.

Pored toga, trudnice također treba da razmotre potencijalni utjecaj rezultata testa na njihovo opće blagostanje. Ako su rezultati poligrafskog testa negativni ili neubedljivi, to može izazvati dodatni stres i anksioznost.

Nedostatak istraživanja
Postoji ograničena količina istraživanja koja posebno ispituju efekte poligrafskih testova na trudnice. Među rijetkima je istraživanje dvojice poljskih naučnika s Univerziteta u Krakovu. Kao rezultat toga, teško je u potpunosti razumjeti potencijalne rizike i implikacije podvrgavanja poligrafskom testu tokom trudnoće. Bez dovoljno podataka, teško je donijeti informisane odluke o sigurnosti i tačnosti ovih testova za trudnice.

Tačnost poligrafskog testa u utvrđivanju da li trudnica laže predmet je rasprave među stručnjacima. Faktori kao što su hormonske promjene i povećan nivo stresa tokom trudnoće mogu utjecati na rezultate testa. Zbog toga je važno s oprezom tumačiti rezultate poligrafskog testiranja kada su u pitanju trudnice.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE