Utorak, 9 Aprila, 2024

Skidate li sat s ruke prije spavanja: Ljekari poručuju da to obavezno uradite

IZVORavaz.ba

Da li skidate sat kada odlazite na spavanje? Zapravo, u kojim situacijama ga sklanjate s ruke? Neki to rade samo kada se tuširaju, a ima onih koji to čine čim dođu s posla. Odmah uklone sav nakit koji im smeta da obavljaju kućne poslove.

Pametni sat
Ali, ako nosite pametni sat, da li ova pravila važe? Jer, neke od funkcija ovih satova jesu i mjerenje pulsa, pritiska, broja koraka i slično… Bio on “pametan” ili ne, da li treba da se skida sat kad se ide na spavanje?

Prema riječima ruske doktorice Natalije Belove, uprkos tome što proizvođači preporučuju da se pametni satovi ne skidaju noću kako bi se pratio kvalitet sna, nivo zasićenosti krvi kisikom, puls i drugi parametri, ljekari su ipak drugačijeg mišljenja, otkrila je za portal Pravda.ru.

Dr. Belova je istakla da je nošenje bilo kakvog predmeta na zglobu 24 sata štetno, jer može loše da utječe na krvne sudove i nerve, posebno ako kaiš vrši pritisak na njih. Ako ga previše stegnete, krvni sudovi se pritiskaju do tačke da mogu da “puknu”, što je itekako opasno. Također, stalno nošenje kaiša i sata može da izazove pojavu lezija na koži jer se prašina, prljavština, voda i raznorazne čestice kože talože ispod njih.

Razvoj bakterija
Sve ovo predstavlja odlično okruženje za razvoj bakterija, pa čak i gljivica, a koje su izuzetno uporne i teško se liječe, piše Najžena.rs.

Zbog toga je preporuka ljekara da se noću skidaju ne samo pametni satovi već i bilo koje druge vrste asesoara – narukvice, nakit… Prema riječima Natalije Belove, nema smisla mjeriti svoje fiziološke parametre noću, dovoljno je da ih jednostavno pratite tokom dana.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE