Utorak, 14 Maja, 2024

Serija “Toma” oživjela je pjesmu iza koje se krije velika tragedija

IZVORklix.ba

Toma Zdravković je tokom karijere pjevao o brojnim ženama. “Danka”, “Ljiljana”, “Branka” sve te pjesme postale su veliki hitovi koji se i danas rado slušaju. Međutim, serija “Toma” oživjela je pjesmu iza koje se krije velika tragedija..

Ipak, ona najtužnija, nikad nije postala hit i bila je skoro potpuno zaboravljena… Sve do prve epizode serije o životu najvećeg pjevača narodne muzike.

Nakon velikog uspjeha filma “Toma” publika sad ima priliku gledati i istoimenu seriju koja će još detaljnije prikazati život pjevača Tome Zdravkovića.

Zahvaljujući tome, i neki likovi koji nisu našli mjesta u filmu bit će detaljnije prikazani. U prvoj epizodi to je Slavica, jedna od prvih velikih ljubavi slavnog pjevača i žena kojoj je posvetio pjesmu “Buket belih ruža”.

Toma i Slavica upoznali su se dok je on još uvijek bio relativno nepoznat pjevač. Sudbonosni susret odigrao se u Tuzli u kojoj je Toma pet godina pjevao u hotelu “Bristol”. Za mladog Tomu, vitka plavuša Slavica, dubokih, plavih i pomalo tužnih očiju, porijeklom iz Travnika, bila je ostvarenje njegovih snova.

U nju se prvi put ozbiljnije zaljubio, ali je veza bila burna, obilježena nesporazumima i razmiricama. Iako su jedno prema drugom gajili jake osjećaje, Toma i Slavica su se svađali, prekidali, mirili pa opet prekidali. Toma je planirao i zajednički život sa Slavicom i bio je uvjeren da je ona žena koju će odvesti pred oltar, ali je sudbina imala drugačije planove.

Do definitivnog prekida došlo je u Beogradu u koji je Toma došao na probu kako bi dobio angažman u baru Terazije u Bezistanu.

Toma se vratio kafanama i nastavio pjevati. O Slavici dugo nije čuo ništa, iako je znao da je u Sarajevu. A onda, jednog ljetnog dana 1963. kad je pjevao na crnogorskom primorju, stigao je telegram koji je promijenio sve.

“Jednog dana vraćajući se s plaže svratio sam do recepcije. Kažu: ‘Imaš telegram’. Meni se godinama nitko nije javljao, ni od kuće, niti sa bilo koje strane. Ma, ni moji iz Pečenjevca, sela prema Leskovcu, nisu mogli znati sam. Ja sam se od njih otkačio i išao od kafane do kafane, po cijeloj zemlji… Uzmem telegram, a u njemu stoji da se hitno javim jednom liječniku u sarajevskoj bolnici. Doktor koji je poslao telegram dodaje da je Slavica teško bolesna i da me želi vidjeti. To me je totalno šokiralo”, pričao je pjevač kasnije.

Toma se odmah spakirao i zaputio ka Sarajevu. Djevojku koju je toliko volio jedva je prepoznao u bolničkom krevetu – mršava i iznemogla, izgubila je više od 30 kilograma. Iako je želio ostati, ugovor i angažman mu to nisu dozvoljavali. Samo nekoliko dana po povratku stigao je još jedan telegram – Slavica je umrla.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE