Srijeda, 15 Maja, 2024

Schmidt poručio bh. političarima: Shvataju li koliko težak posao stoji pred njima?

Visoki predstavnik Christian Schmidt sudjelovao je na konferenciji u Sarajevu povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u toj organizaciji. Tom prilikom je dao izjavu za medije.

“Ideja Ujedinjenih Evropskih Država koju je dao Winston Churchill 1946. danas je više. Samo to su države u kojoj vidimo da su građani na čelu. Samo oni dobijaju pravo i poziciju u Vijeću Evrope. Mislim da je jako dobro vidjeti da i u Bosni i Hercegovini gledamo na Vijeće Evrope, uključujući i sljedeće odluke Evropskog suda za ljudska prava. Ostaje mnogo toga da se uradi”, rekao je Schmidt.

Dodao je da se ponekad pita da li političari shvataju koliko težak posao stoji pred njima u smislu implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Uradimo to konstruktivno u smislu naroda i nediskriminacije. Ja sam optimista, jer pogledajte, 1946., ko bi mogao biti optimista nakon katastrofe Drugog svjetskog rata?”, istakao je on.

Uporedio je ujedinjenje Evrope i proces integracije bosanskohercegovačkog društva nakon rata, koji još uvijek traje.

“Bilo je ljudi koji su rekli, idemo naprijed, hajde da radimo zajedno. Uspjeli su do prosperitetnog kontinenta pa zašto ne bismo uspjeli ove i narednih godina? Nikada ne bi trebali precijeniti utjecaj jedne osobe u historiji. Vrlo je, vrlo malo onih koji se probijaju kao Winston Churchill. Ne bih da poredim gospodina Dodika s državnikom Winstonom Churchillom”, zaključio je.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE