Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Schmidt nakon sjednice PIC-a: Na putu BiH u EU ima puno izazova

On je na pitanje novinara kazao da to znači da se Bonske ovlasti ostaju na snazi
Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) okončalo je dvodnevno zasjedanje u Sarajevu, a visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održat će konferenciju za medije.

Osim državnog nivoa, članovi PIC-a analizirali su političku situaciju u BIH i na entitetskim nivoima kao i posljednja dešavanja koja uključuju i aktivnosti u entitetu RS te održavanje svesrpskog sabora koji je izazvao brojne reakcije u Bosni i Hercegovini.

– Vidimo da je saradnja između OHR-a i zemalja članica Vijeća za provedbu mira i EU apsolutno neophodna i potrebna je uzajamna podrška više nego ikada. Razgovarali smo o razvoju situacije u BiH. Ne želim potcijeniti odluku Evropskog vijeća odnosno poziv da BiH postane članica EU. Vidjeli smo da na tom putu imamo puno izazova i da imamo i pristupa koji nisu samo konstruktivni u BiH.

Mislim da to još jednom naglašava kakav je stav međunarodne zajendice vrlo jasan jer započinjemo jednu intenzivniju saradnju u pogledu budućeg razvoja situacije u BiH, a to uključuje i sastanke kao na poziv Francuske nedavno. Dakle, to se dešava me u javnosti. Mi tu pokušavamo razgovarati o izazovima s kojima se BiH suočava – kazao je Schmidt, javlja naš novinar Anel Husnić.

On je na pitanje novinara kazao da to znači da se Bonske ovlasti ostaju na snazi.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE