Utorak, 9 Aprila, 2024

Sarajevo se oprašta od Abdulaha Sidrana: Velikan bh. književnosti i filma danas će biti ukopan

Legendarni bh. književnik i filmski scenarist Abdulah Sidran danas će biti ukopan u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu, a prije toga bit će održana i komemoracija u Narodnom pozorištu.

BIH, 27. marta – Sidran je preminuo ove subote nakon duge i teške bolesti u 80. godini, a prema njegovoj želji bit će ukopan u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu. Dženaza će biti klanjana poslije ikindije namaza (15:40) u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a potom će uslijediti ukop.

Komemoracija za Sidrana zakazana je prije dženaze – u 12 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo gdje će biti upriličen oproštaj od legendarnog bh. književnika.

Odmah po objavi vijesti da je preminuo, oglasili su se njegovi brojni saradnici i prijatelji. Reditelj Ademir Kenović za Klix.ba je kazao da je “malo osoba kojih će se ljudi sjećati za 100 godina, i kod nas i u svijetu, ali da je Sidran jedan od njih”

“On je taj kojeg će se sjećati, koji je dao pečat ovom vremenu svojim talentom za prozu, poeziju, scenarije, ali i načinom življenja koji je imao za cilj stvoriti što pozitivnije okruženje za sve“, poručio je.

Među brojnim poznatim ličnostima koji su se oglasili su i Emir Hadžihafizbegović, Emir Kusturica, Benjamina Karić, Kokan Mladenović, Halid Bešlić, Željko Komšić, kao i Hanka Paldum, a poručili su da je ostalo “još jedno prazno mjesto za bosanskom sofrom”.

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu, a nakon duge i teške bolesti preminuo 23. marta u 80. godini života.

Ostat će upamćen kao scenarista filmova “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića… Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Neka od njegovih književnih djela su: “Bolest od duše”, “Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva”, “Zašto tone Venecija”, “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, “Sarajevski tabut”, “Morija”, “Pjesme poslije rata” i brojne druge.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE