Petak, 19 Jula, 2024

Saharski pijesak u BiH dolazi…

Na nebu Bosne i Hercegovine očekuje se postepeno naoblačenje, najavljujući dolazak saharskog pijeska u narednim danima, prema objavi na Facebook stranici BHMeteo.

Očekuje se da će porast oblačnosti početi s jugozapada, s kišom koja će zahvatiti veći dio Hercegovine, kao i dijelove jugozapadne, centralne i istočne Bosne, posebno prema kraju dana i tokom večeri.

Nastavak nestabilnog vremena predviđen je od 19. do 24. maja, s mogućim kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom širom zemlje. Ovo nestabilno vrijeme moglo bi se zadržati do kraja mjeseca.

Iako su mogući lokalni olujni uvjeti s više padavina, ne očekuje se značajan porast oborina na širem području zemlje. Veće količine padavina očekuju se zapadno i sjevernije od BiH, posebno iznad dijela Alpa.

Temperature će uglavnom biti iznad prosjeka za ovo doba godine, krećući se tokom dana uglavnom između 22 i 27 stepeni Celzijusa, lokalno i do 29 °C. Jutra će biti relativno topla, a pojedini dani mogu donijeti i pojačano jugo, kao što će biti slučaj u utorak, 21. maja.

Zbog dominacije jugozapadnih visinskih strujanja, očekuje se prisustvo saharskog pijeska i prašine u zraku početkom sljedeće sedmice, što će rezultirati zamućenim nebom i prljavom kišom.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE