Subota, 13 Jula, 2024

Rok trajanja na pakovanju nije uvijek presudan: Koliko dugo možemo čuvati jaja u frižideru

IZVORklix.ba

Jaja su jedna od onih namirnica koje se nalaze u gotovo svakom domaćinstvu i većina ljudi ih koristi u različitim obrocima. No, ponekad se može dogoditi da ona ipak duže ostanu u frižideru što može dovesti do toga da se pokvare.

Jaja je obično najbolje iskoristiti u roku od tri sedmice, ali prema USDA na kutijima rok trajanja ne bi trebao biti duži od 30 dana od datuma pakovanja. To je dan kada su jaja oprana, klasificirana i stavljena u kutiju.
Na portalu She Knows navode da se na nekim kutijama za jaja može pronaći i troznamenkasti kod koji predstavlja dan u godini počevši od 1. januara koji se označava kao “001” do 31. decembra koji se označava kao “365”.

Međutim, USDA nije tako strog u vezi s konzumacijom hrane do isteka roka trajanja. Kažu da ako je rok trajanja prošao, proizvod bi i dalje trebao biti siguran i zdrav ako se njime ispravno rukuje sve dok vrijeme kvarenja nije vidljivo.

Naravno, ako vam se iz bilo kojeg razloga jaja čine lošima, slobodno ih bacite. Ukratko, ako smrdi kad ga otvorite ili uopće smrdi čudno , nemojte ga jesti.

Prema zvaničnoj stranici američke vlade Foodsafety, sirova jaja u ljusci mogu se držati u frižideru tri do pet sedmica. Ne preporučuje se zamrzavanje u ljusci. Umjesto toga, navode da razbijete ta jaja, umutite, a zatim ih spremite u posudu prikladnu za zamrzavanje.

Malo je vjerovatno da će se jaja pokvariti u frižideuu, ali će se s vremenom osušiti. Jaja se ne pokvare automatski nakon određenog datuma. Ako jaja već nemaju salmonelu, onda neće dovesti do spontanog stvaranja bakterija u frižideru. Ako vaša jaja sadrže salmonelu, broj bakterija će biti prilično mali jer ne rastu u hladnom okruženju. Pravilno rukovanje i kuhanje će ubiti sve prisutne bakterije.

Jednostavan način da provjerite svježinu jajeta je da ga stavite u posudu s vodom. Svježe jaje će potonuti, a starije će plutati. Također, savjetuje se da svježa jaja koristite za poširanje i druge recepte gdje je oblik važan, a starija jaja sačuvajte za kajganu i druga slična jela.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE