Srijeda, 15 Maja, 2024

R Kelly osuđen na još 20 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja djece, već služi 30-godišnju kaznu

Američki sud potvrdio je 20-godišnju kaznu zatvora za repera R Kellyja zbog seksualnog zlostavljanja djece u Chicagu.

IZVORklix.ba

Repera nagrađenog Grammyjem sud je osudio po tri optužbe za proizvodnju slika seksualnog zlostavljanja djece i tri optužbe za privođenja maloljetnika na seks.

U svojoj žalbi, Kelly je tvrdio da je prethodni i kraći rok zastare Illinoisa zakona za krivično gonjenje seksualnog zlostavljanja djece trebao biti primijenjen na njegov slučaj, a ne trenutni zakon koji dozvoljava optužbe dok je optuženi još živ.

On je također tvrdio da su optužbe, koje uključuju jednog optuženog, trebale da se sude odvojeno od optužbi vezanih za još trojicu optuženih zbog videodokaza koji su postali centralna tačka suđenja.

Tročlano vijeće Sedmog okružnog žalbenog suda SAD-a u presudi od petka navelo je da su porotnici oslobodili Kellyja po sedam od 13 tačaka protiv njega čak i nakon što su pogledali snimke zlostavljanja.

Žalbeni sud je također odbacio Kellyjev argument da nije trebao biti krivično gonjen jer su se optužbe pojavile, dok zakon Illinoisa zahtijeva krivično gonjenje za optužbe za seksualno zlostavljanje djece u roku od 10 godina. Vijeće je to označilo kao Kellyev pokušaj da u potpunosti izbjegne optužbe nakon što je “koristio složenu šemu da se žrtve ušutkaju”.

R Kelly je 2021. godine osuđen na 30 godina zatvora zbog vođenja lanca prostitucije i reketiranja. Centralno pitanje u vezi s izricanjem presude u Kellynom rodnom gradu Chicagu, bilo je da li će sudija narediti da 56-godišnjak odsluži kaznu istovremeno s ili tek nakon što odradi kaznu u New Yorku zbog osude za reketiranje i seksualnu trgovinu 2021. To bi bilo jednako doživotnoj robiji.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE