Četvrtak, 18 Jula, 2024

Pulmolozi upozoravaju na znak raka pluća koji se može pojaviti na licu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ubraja rak pluća među vodeće uzroke smrti povezane s rakom na globalnoj razini. Prestanak pušenja prvi je savjet za prevenciju raka pluća, ali svatko bi trebao biti svjestan i drugih čimbenika te znakova rizika.

“Rak pluća nije ograničen samo na pušače”, kaže pulmolog, dr. Sandeep Gupta, za Parade. Svjetska zdravstvena organizacija navela je pušenje kao vodeći uzrok u 85 posto slučajeva raka pluća, ali to još uvijek ostavlja 15 posto slučajeva s drugim okidačima.

“Važno je znati znakove raka pluća jer rano otkrivanje daje vam veće šanse da ga pobijedite”, kaže pulmolog, dr. Raj Dasgupta. Ipak, ponekad je teško uočiti ili previdjeti ove znakove, prenosi Index.

“Nažalost, pacijenti kojima je tek dijagnosticiran rak pluća često nemaju nikakve simptome”, kaže pulmolog dr. Jimmy Johannes. Međutim, to nije uvijek slučaj, a jedan znak raka pluća može biti vidljiv kada se pogledamo u ogledalo. Pulmolozi su objasnili što je to, zašto se događa i što učiniti ako ga primijetimo.

Obješeno lice i nedostatak znojenja mogu ukazivati na Hornerov sindrom
Obješeno lice, često u kombinaciji s nedostatkom znojenja na jednoj strani lica, može biti znak raka pluća. “Ovi simptomi mogu odražavati leziju ili masu u gornjem dijelu ili vrhu pluća”, kaže dr. Johannes.

Gornji dio pluća jednako je važan kao i ostali organi. “Gornji dio pluća ima istu funkciju kao i ostatak pluća. Također je uključen u izmjenu plinova, unos kisika u krv i uklanjanje ugljičnog dioksida iz krvi, baš kao i ostatak pluća”, objašnjava dr. Johannes. Klinički gledano, obješeno lice i svaki povezan nedostatak znojenja mogu ukazivati na Hornerov sindrom.

Dr. Johannes objašnjava da neki živci, koji opskrbljuju živce lica i oka, potječu iz leđne moždine, blizu donjeg dijela vrata i gornjeg dijela prsa. Živci se protežu prema gore i blizu gornjeg dijela pluća. “Tumor u gornjem dijelu pluća može zahvatiti te živce, što rezultira neurološkim simptomima”, navodi on.

Brzo djelovanje može nam promijeniti i spasiti život
Ipak, obješeno lice nije uvijek znak raka pluća, ali može biti znak da trebamo posjetiti liječnika. “Druge lezije koje mogu utjecati na isti skup živaca, od mozga sve do vrata, mogu uzrokovati isti skup simptoma, kao što su moždani udar, trauma baze lubanje ili kralježnice na razini vrata i aneurizme, među ostalima”, ističe dr. Johannes.

U tim slučajevima brzo djelovanje može nam promijeniti i spasiti život. “Ako primijetite bilo kakve promjene, ne odgađajte liječničku pomoć”, zaključuje dr. Dasgupta.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE