Petak, 12 Jula, 2024

Proizvođačima maline u Federaciji BiH isplaćeno skoro milion KM

Ministarstvo podsjeća da su otkupljivači došli u poteškoće sa isplatom otkupljenih malina, te da je, nakon isplate novčane podrške, urgiralo prema otkupljivačima kako bi dodijeljena sredstva primarno iskoristili za isplatu duga poljoprivrednim proizvođačima.

SARAJEVO, 23. juna – Programom novčanih podrški za 2023. godinu, u okviru mjera “Ostalih vrsta podrški“ Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dodijelilo je novčanu podršku otkupljivačima jagodičastog voća među kojima su bili najzastupljeniji otkupljivači maline.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podsjeća da su otkupljivači došli u poteškoće sa isplatom otkupljenih malina, te da je Ministarstvo, nakon isplate novčane podrške, urgiralo prema otkupljivačima kako bi dodijeljena sredstva primarno iskoriste za isplatu duga poljoprivrednim proizvođačima.

Od otkupljivača je dodatno zatraženo da razmotre mogućnost usmjeravanja dodijeljenih sredstava podrške u povećanje otkupne cijene da bi se poljoprivrednim proizvođačima barem djelomično kompenzirala niska otkupna cijena maline.

“Resorno federalno ministarstvo je u saradnji s otkupljivačima maline, doprinijelo stabiliziranju poslovanja preduzeća u ovom važnom sektoru proizvodnje, te omogućilo većem broju poljoprivrednih proizvođača naplatu duga ili čak povećanje otkupne cijene za malinu roda 2023. godine. Za proizvođače maline isplaćeno je je skoro milion KM”, kazao je ministar Hrnjić.

Kako je rekao, novčana podrška otkupljivačima imala je za cilj dodatno podržati povezivanje otkupljivača maline i malih poljoprivrednih proizvođača, odnosno pružiti podršku otkupljivačima u prevladavanju poteškoća u poslovanju nastalim uslijed poremećaja na EU tržištu.

“Naime, u 2023. godini je zbog povećane ponude na EU tržištu, došlo do velikog pada prodajne cijene maline, a smanjene su i prosječne isporučene pošiljke što je usporilo prodaju i povećalo energetske troškove za skladištenje i čuvanje zamrznutih proizvoda”, kazao je ministar Hrnjić.

Od ukupno 31 otkupljivača malina kojima je dodijeljena novčana podrška, 27 ih je dostavilo detaljne podatke o isplatama i upotrebi dodijeljenih sredstava.

Iz podataka je vidljivo kako je 17 otkupljivača u potpunosti izmirilo obaveze prema malim poljoprivrednim proizvođačima, šest ih je isplatilo više od 50 posto, a četiri su isplatila nešto manje od 50 posto duga za otkupljene maline.

Posebno je vrijedno napomenuti da je 15 otkupljivača novčanu podršku direktno usmjerilo u isplatu duga za otkupljene maline, a sedam otkupljivača je čak i podiglo otkupnu cijenu maline, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, objavilo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE