Četvrtak, 18 Jula, 2024

Prije 29 godina je ubijena tuzlanska mladost: Suze i sjećanje na 71 ugašeni život

IZVORklix.ba

Ove subote navršava se punih 29 godina od masakra počinjenog na Kapiji u Tuzli. Tog kobnog 25. maja 1995. godine, sa planine Ozren je ispaljena granata koja je usmrtila 71 mladu osobu. To je naredio Novak Đukić, koji se i pored presude slobodno kreće ulicama Beograda.

Granatom ispaljenom sa srpskih položaja na planini Ozren, u večernjim satima 25. maja 1995. godine počinjen je masakr na Tuzlanskoj kapiji, okupljalištu mladih u ratnom periodu.

Tog kobnog 25. maja brojni mladi Tuzlaci izašli su na gradske ulice kako bi obilježili Dan mladosti, međutim po naredbi ratnog zločinca Novaka Đukića, u 20 sati i 55 minuta ispaljena je granata koja je ubila 71 osobu. Tom prilikom više od 200 osoba je teže ili lakše ranjeno.

Bol koja ne prestaje

Prosječna starost ubijenih je 21 godina, a među njima se kao najmlađa žrtva našao Sandro Kalesić. Granata ga je pogodila u trenutku kada se nalazio u naručju roditelja.

“Za sve građane Tuzle 25. maj je Dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani i Gradska uprava Tuzle još od 1995. godine, na dostojanstven način u povodu svakog značajnog datuma i posebno komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina. Za sve građanke i građane Tuzle 25. maj dan je najveće moguće žalosti i ostaće najtužnijim danom u svakoj godini”, kazali su u zajedničkom saopćenju gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić.

Prema protokolu komemorativnog obilježavanja 25. maja, danas u 9:30 sati u Aleji mladosti na Slanoj Banji će biti održano odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen obilježje civilnim žrtvama rata.

Na mjestu masakra za 11 sati je zakazana komemoracija u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata, uz polaganje cvijeća.

Tačno u 20:55 sati oglasit će se sirena u znak sjećanja na trenutak kada je 25. maja 1995. godine granata sa Ozrena prekinula 71 mladi život na Kapiji.

Memorijalni centar Kapija će biti otvoren za posjetioce u subotu i nedelju od osam sati ujutro do 22 sata uvečer.

Svoj dolazak u Tuzlu i poklanjanje žrtvama masakra za danas su najavili i članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić.

Zlikovac na slobodi

Masakr na Kapiji jedan je od najtežih zločina nad civilima u Tuzli, za koji je pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen Đukić, koji se ne nalazi na odsluženju kazne.

U presudi je napisano da je Đukić kao komandant Taktičke grupe “Ozren” (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Bh. pravosuđu on je nedostupan od juna 2014. godine, kada se trebao odazvati izvršenju kazne, ali to nije učionio pod opravdanjem da se u Srbiji “nalazi na liječenju”.

Za njim je raspisana potjernica, međutim, on ne može biti izručen našoj zemlji jer ima srbijansko državljanstvo.

Ipak kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH.

Također, na izvršenje zatvorske kazne u Srbiji Đukić se ne šalje, zbog navodne psihičke nemogućnosti za pojavljivanje pred sudom.

Te noći na Tuzlanskoj kapiji smrtno su stradali: Razija Dedović, Alma Brguljak, Senada Hasanović, Fahrudin Ramić, Pera Marinović, Šaban Mustačević, Edhem Sarajlić, Adnan Beganović, Asmir Bakalović, Suzana Dušić, Almasa Ćerimović, Amir Dapa, Amir Đuzel, Vesna Kurtalić, Edisa Memić, Sanja Ćajić, Nedim Rekić, Mustafa Vuković, Adnan Hujdurović, Edina Ahmetašević, Amira Mehinović, Franc Kantor, Asim Slijepčević i Sandro Kalesić.

Ubijeni su i Edin Hodžić, Indira Borić, Sulejman Mehanović, Damir Kurbašić, Ilinka Tadić, Selma Nuhanović, Edin Mehmedović, Nihad Šišić, Amir Čekić, Indira Okanović, Ilvana Bošnjaković, Admir Alispahić, Jasenko Rosić, Damir Bojkić, Samir Mujić, Rajif Rahmani, Almir Jahić, Lejla Bučuk, Azur Mujabašić, Azur Vantić te Suzana Abuismail.

Poginuli su i Šemsa Hasičić, Senahid Salamović, Nenad Marković, Hamdija Hakić, Petar Stjepanović, Elvis Alagić, Lejla Atiković, Armin Šišić, Rusmir Ponjavić, Alem Hidanović, Zada Dedić, Vanja Kurbegović, Jelena Stojičić, Hasa Hrustanović, Ago Hadžić, Selma Čaušević, Nešet Mujanović, Adrijana Milić, Samir Čirak, Muri Fatušić, Elvir Murselović, Adnan Saimović, Jasminka Sarajlić te još četiri osobe koje nisu identifikovane.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE