Četvrtak, 16 Maja, 2024

Predsjedavajući Duraković i ministar Almir Tutić prisustvovali obilježavanju 32. godišnjice agresije na Bosansku Krupu

Ministar za pitanja boraca i rvi u Vladi Unsko-sanskog kantona Almir Tutić jučer je prisustvovao obilježavanju 32. godišnjice agresije na Bosansku Krupu.

Obilježavanju je prisustvovao i Zikrija Duraković, predsjedavajući Skupštine USK.

Tog 21. aprila 1992. godine, agresori su krenuli sa realizacijom planova i pripreme za strahote koje će uslijediti i trajale su naredne tri i po godine, mada svi znamo da je projekt krenuo mnogo ranije.

Ogroman je značaj koji je bio AR BiH, kao i boraca i starješina 5. korpusa i njenih brigada u čijem sastavu i 511.Sbbr, a koja je nastala na ledini, od prve zakletve u Pištalinama do zvaničnog formiranja brigade 1.septembra kao 111.bbr, kasnije 511. koja će dobit i naziv „slavna“.

Do slobodne Bosanske Krupe prošlo je dugih 1244 izbjeglička dana njenih građana, 503 borca i starješine 511 Sbbr su ugradili svoje živote u odbranu jedine nam BiH. Preživjeli građani i borci Bosanske Krupe dočekali su dan oslobođenja i ostvarili željeni cilj vratili su se svojoj kući 17.septembra 1995.godine, istakao je Almir Tutić, ministar za pitanja boraca i rvi u Vladi USK.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE