Utorak, 14 Maja, 2024

Pred Kantonalnim Zavodom za zaštitu kulturnog naslijeđa nalazi se zahtjevan i obiman posao

Web aplikacija bi, prema riječima ministra Tutića, uskoro trebala biti puštena u funkciju. Biti će povezana sa web stranicom resornog ministarstva i Vlade Kantona. Podaci će se unositi svakodnevno, a kompletan projekat trebao bi biti završen do kraja godine…

BIHAĆ, 12. maja – Registar spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Unsko-sanskog kantona radit će Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa Unsko-sanskog kantona, koji već ima dosta iskustva u izradi popisa i centralnih registara. Posao je zahtjevan, jer će se popis spomen-obilježja raditi direktno na terenu, pa unositi u web aplikaciju, koja će biti dostupna široj javnosti.

Kako smo saznali od naših sagovornika, Amira Kadića, stručnog saradnika za nepokretno naslijeđe u ZZZKN USK-a i Almira Tutića, ministra za pitanja boraca i RVI USK-a predstoji obiman posao ali će se uraditi sveobuhvatno i sa što više dostupnih informacija koje su bitne za kulturu sjećanja na vrijeme i patriote koje su ustale u odbranu svoje domovine, od kojih su mnogi žrtvovali i vlastiti život.

Ministar Tutić dodaje da su u drugoj fazi planirali obići i sve spomen-sobe na području Kantona u kojima bi se skenirale slike i podaci o šehidima i poginulim borcima, dok bi se s druge strane fotografirali njihovi nišani i mjesto ukopa.

Web aplikacija bi, prema riječima ministra Tutića, uskoro trebala biti puštena u funkciju. Biti će povezana sa web stranicom resornog ministarstva i Vlade Kantona. Podaci će se unositi svakodnevno, a kompletan projekat trebao bi biti završen do kraja godine.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE