Srijeda, 15 Maja, 2024

Poznato u koliko sati će se klanjati bajram-namaz

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u srijedu, 10. aprila 2024. godine, a bajram-namaz će biti klanjan u 6:51 sati.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisul- ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon sabah-namaza, koji će se klanjati s početkom u 5:40 sati, bit će održan svečani program u izvedbi poznatih učača Kur’ana, ilahija i kasida, s početkom u 6:00 sati i direktnim televizijskim prenosom na BHT1 i BIR televiziji.

Prigodan vaz ovom prilikom održat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev- begove medrese u Sarajevu.

Prvog dana reisul-ulema organizira tradicionalno bajramsko čestitanje, od 9:30 do 12:00 sati u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima.
Drugog dana Bajrama, u četvrtak 11. aprila, Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida.

Centralni događaj kojem će prisustvovati zamjenik reisul-uleme dr. Enes Ljevaković bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu s početkom u 11:00 sati, nakon čega je planirano učenje hatma-dove šehidima u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s početkom u 12.15 sati, kada je predviđeno obraćanje muftije sarajevskog dr. Nedžada Grabusa.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE