Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Poslodavci USK ukazali na problem u pribavljanju građevinskih dozvola, naročito u sektoru energetike

Sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hrcegovine s privrednicima Unsko-sanskog kantona održan je u Bihaću kao dio redovnih aktivnosti navedenog federalnog udruženja, sastanaka s poslodavcima u Federaciji, saopćeno je uz Udruženja.

Susret u Bihaću je upriličen uoči završnog sastanka zakazanog za 25. juni, kada će biti predstavljeni rezultati svih prethodnih sastanaka te inicijative za rješavanje brojnih poslovnih prepreka s kojima se susreću poslodavci.

“Tokom sastanka koji smo održali sa poslodavcima s područja Unsko-sanskog kantona istaknuti su problemi sa kojima se susreću privrednici sa područja cijele FBiH.

Naročito je naglašena zabrinutost zbog besperspektivnosti procesa kad je riječ o rješavanju previsokih nameta na rad i liberalizaciji tržišta radne snage”, rekao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci iz Unsko-sanskog kantona upozorili su na alarmantnu situaciju zbog odlaska kvalificirane radne snage iz ovog dijela Bosne i Hercegovine i još jednom su pozvali na donošenje i provedbu hitnih mjera za zaustavljanje tih procesa i za liberalizaciju tržišta radne snage.

“Poslodavci sa područja USK kao ključne probleme su naveli fiskalna i parafiskalna opterećenja i nedostatak radne snage te generalno, neuređenost tržišta rada.

Naročito su istaknuli probleme u pribavljanju građevinskih dozvola naročito za infrastrukturne projekte u oblasti energetike.

Još jednom su pozvali nadležne institucije da što prije riješe pitanje puštanja viškova električne energije proizvedene vlastitim kapacitetima iz obnovljivih izvora enegije u elektrodistributivnu mrežu.

Također su istaknuli da im je preveliko opterećenje u poslovanju plaćanje velikog broja parafiskalnih nameta velikih iznosa. Naročito se to odnosi na namete u oblasti šumarstva”, naglasio je Nenadić.

Na sastanku je naglašeno da je osim neophodnih reformi kad je riječ o nametima na plaće, donošenjem novih zakona o doprinosima i dohotku u FBiH, zakonskih odredbi o liberalizaciji tržišta rada, za kvalitetniji poslovni ambijent neophodno reformirati postojeći sistem zdravstvenog osiguranja, ali i obrazovanja.

Okrugli sto za poslodavce s područja Unsko-sanskog kantona organizovan je u okviru projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH – EISE projekat”, koji provode Udruženje poslodavaca FBiH i Unija poslodavaca Republike Srpske a finansira Evropska unija.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE