Petak, 17 Maja, 2024

Ponovo nas očekuju poskupljenja: Cijene goriva više za 10 feninga

IZVORavaz.ba

Cijene nafte na svjetskom tržištu ponovo rastu, a s njima i zabrinutost vozača u BiH, jednoj od zemalja na kojima se direktno odražavaju sva poskupljenja.

Cijena sirove nafte u utorak je dostigla oko 89 dolara po barelu, što je najviša cijena od oktobra prošle godine.

Novi sukob
Uzroci posljednjih poskupljenja su eskalacija sukoba u Ukrajini, napadi na ruska energetska postrojenja, ali i situacija na Bliskom istoku.

– Razlog za ponovni rast cijene barela nafte je i smanjenje proizvodnih kvota zemalja OPEC-a. Kao što sam i najavio, cijene će rasti nakon odluke da proizvođači nafte dodatno smanje kvote i potreba zemalja OPEC-a kako bi se cijena barela kretala od 90 do 100 dolara. Ova odluka doprinosi vještačkom rastu cijena, jer su i SAD značajno ispraznile vlastite rezerve u pokušajima da cijene zadrže na oko 80 dolara, dok u isto vrijeme raste potražnja Kine za naftom – kaže stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Skuplji i plin
Ako se cijena barela sirove nafte zadrži na 90 dolara, on očekuje rast cijena goriva u BiH za 5 do 10 feninga u narednim danima.

– Posljedično, s rastom cijene nafte možemo očekivati i novo poskupljenje plina, jer se za obračun cijene plina još primjenjuje naftna formula – ističe Bečarević.

U slučaju da cijena prijeđe 90 dolara, cijene nafte u BiH idu prema 3 KM po litru, a supera i više od toga, kaže Bečarević.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE