Utorak, 9 Aprila, 2024

Pogledajte majstora kako šalta dvostruki mjenjač s 15 stupnjeva prijenosa

AKO STE mislili da su današnji (automatski) mjenjači s devet i više stupnjeva prijenosa najveći doseg autoindustrije, samo ste djelomično u pravu.

Da, današnji mjenjači su tehnološki izuzetno napredni, a zahvaljujući snažnoj elektronskoj logistici razmišljaju umjesto vozača. No nekada su kamioni, kako bi postigli optimalne performanse, imali komplicirane ručne mjenjače. Jedan takav je triplex mjenjač na starom Macku.

Radi se o kamionima pokretanim najčešće velikim Thermodyne dizelašima snage do oko 200 KS i preko 800 Nm okretnog momenta. Mjenjači s dvije palice su bili jako česti sve do 1980-ih, a princip je bio da se preko jedne upravljalo glavnim (5 brzina), a preko druge dodatnim brzinama (2-4). U konkretnom slučaju kamiondžija je Bob i pokazat će nam kako se upravlja kamionom, starim Mackom, s ukupno (5×3) 15 stupnjeva prijenosa. I pritom znajte kako ovo nije najkompliciraniji mjenjač koji je svijet vidio.

Video pogledajte OVDJE.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE