Nedjelja, 26 Maja, 2024

Podsjećamo na dr. Irfana Ljubijankića i vrijeme presudnih odluka: Jedan od onih bosanskih velikana sa ljudskim i civilizacijskim pečatom

Krajina je u historijskom slijedu dala brojne dobre, učene i prepoznatljive ljude od integriteta, a jedan iz plejade jeste dr. Irfan Ljubijankić…
BIHAĆ, 26. maja – Ovu prigodnu storiju uz Dan Unsko – sanskog kantona posvećujemo krajiškom velikanu, dr. Irfanu Ljubijankiću. Početkom rata izabran je za predsjednika Okruga Bihać. Kao kadar SDA obavljao je najvažnije stranačke funkcije. Za ministra vanjskih poslova Republike BiH postavljen je odlukom Vlade Republike BiH na sjednici održanoj 23. juna 1994. godine.

Unatoč svim teškoćama, uvijek se zalagao za multikulturalnu BiH. Bio je Bosanac, Bošnjak, čovjek koji je sanjao cjelovitu BiH. Na dužnosti državnog ministra poginuo je 28. maja 1995. Za njegovo ubistvo nije niko odgovarao. Bio je vrijedan i pošten čovjek, izvanredan ljekar specijalista, veliki humanista i patriota, vrsni muzičar i kompozitor. Dr. Irfan Ljubijankić bio je uspješan diplomata, jedan od najuglednijih političara iz Bosanske krajine nakon raspada Jugoslavije. Od prvog dana borbe za slobodnu i nedjeljivu BiH, govorio je isto.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE