Petak, 17 Maja, 2024

Podignuta prva optužnica u BiH zbog negiranja genocida

IZVORklix.ba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vojina Pavlovića (rođ. 1976. godine u Bratuncu) za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti.

Optuženi se tereti da je, u periodu mjeseca juna pa do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavaja komemoracije 11.07.2023. godine i ukopa žrtava genocida u općini Srebrenica, kao predsjednik upravnog odbora Udruženja “Istočna Alternativa“ Republike Srpske svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama MKSJ i Suda BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu javnosti držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ i Suda Bosne i Hercegovine.

On se tereti da je time počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 3. i stav 4 vezi sa stavom 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio.

Podsjetimo da je 1. aprila čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Državnog tužilaštva, počelo suđenje Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge ratne zločine.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE