Četvrtak, 18 Jula, 2024

Pljuskovi, grmljavina i saharska prašina: Pred nama je sedmica nestabilnih vremenskih prilika

Prema prognozama meteorologa Harisa Babića, u narednim danima nas očekuju dinamična meteorološka dešavanja.

Iduća sedmica nam donosi nestabilno promjenjivo vrijeme.

Povremena kiša, pljuskovi, grmljavina, vrijeme će ovisiti od dana do dana od mjesta do mjesta.

Tokom prvih dana u sedmici doći će do premještanja dosta vlažne i nestabilne zračne mase sa Sredozemlja do naših krajeva što će u prizemlju rezultirati padom atmosferskog pritiska.

Nastat će i ciklona koja će se preko Jadrana, Italije dalje premještati ka centralnim krajevima Evrope donoseći lokalno izraženije i obilnije padavine dijelovima Italije, Slovenije, Austrije, pa i Hrvatske i našim dijelovima Balkana.

Padavine i pljuskovi su prostorno nejednako raspoređeni. U BiH pljuskovi su izgledni već u ponedjeljak tokom dana i poslijepodneva kao i tokom utorka, uz lokalno izraženije pljuskove sa većim količinama padavina.

Pogotovo se u široj regiji, HR i Srbiji, čini nestabilnim utorak, biće zanimljivo jer su mogući jači intenzivniji pljuskovi sa grmljavinom, a nije isključena ni pojava leda, zbog čega se građani pozivaju da poduzmu odgovarajuće mjere predostrožnosti.

Vladat će južna i jugozapadna visinska strujanja. To će donositi povećane koncentracije prašine iz smjera Afrike preko Sredozemlja, a što bi se naročito trebalo osjetiti tokom utorka.

I da, tokom utorka švicarske Alpe preko 2000m mogu očekivati i susnježicu i snijeg.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE