Petak, 11 Oktobra, 2024

Ove namirnice mogu povećati rizik od dijabetesa: Jednoj mnogi ne mogu odoljeti

Ta hrana sadrži visoke razine kalorija, šećera, masti i soli

IZVORAvaz.ba

Prema istraživanju koje su proveli britanski naučnici, određene vrste visoko prerađene hrane mogu značajno povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Ta hrana sadrži visoke razine kalorija, šećera, masti i soli. Naučnici su identificirali četiri vrste hrane koje su najrizičnije: slane grickalice, proizvodi životinjskog porijekla poput prerađenog mesa, gotova jela, te pića zaslađena šećerom ili umjetnim zaslađivačima.

Istraživanje je pokazalo da su te četiri vrste hrane povezane s većim rizikom od dijabetesa.

– Ovo istraživanje potvrđuje da nisu sve visoko prerađene namirnice jednake u smislu zdravstvenih rizika – napominje britanska doktorica, koja je i profesorica pretilosti, dijabetesa i endokrinologije na Sveučilištu u Londonu, dr. Rejčel Baterham (Rachel Batterham), za New York Post.

Istraživači su pratili gotovo 312.000 ljudi iz osam evropskih zemalja tokom prosječno 11 godina, a gotovo 15.000 učesnika razvilo je dijabetes tipa 2. Svako povećanje unosa visoko prerađene hrane za deset posto povezano je s povećanjem rizika od dijabetesa za 17 posto.

Osim toga, istraživači su preporučili zamjenu visoko prerađene hrane manje prerađenim ili neprerađenim namirnicama, poput jaja, mlijeka i voća, te nekim prerađenim namirnicama poput konzervirane ribe, sira i orašastih plodova.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE