Srijeda, 15 Maja, 2024

Ovaj simptom pojavljuje se na rukama, a može signalizirati ozbiljna stanja

Kada je riječ o zdravstvenim stanjima, mnogi od simptoma koje doživljavamo imaju neku vezu s dijelom tijela koji je zahvaćen.

IZVORklix.ba

Na primjer, jedan od znakova raka pluća je dugotrajan kašalj, dok rak crijeva može dovesti do pojave krvi u stolici. Međutim, u drugim slučajevima možemo primijetiti neke neobične simptome za koje se čini da nemaju nikakve veze s određenim zdravstvenim problemom.

Oni su posebno opasni jer se lako mogu previdjeti ili pogrešno dijagnosticirati kao nešto drugo. Imajući to na umu, farmaceut Abbas Kanani upozorio je na oticanje prstiju, šake ili zgloba. Ovo medicinsko stanje, poznato kao edem, može biti znak bolesti bubrega, jetre, pa čak i zatajenja srca.

“Zadržavanje tekućine može uzrokovati oticanje prstiju, šaka ili zapešća. Oticanje je obično redovito i može biti uzrokovano raznim stanjima, kao što su bolesti bubrega ili jetre, a u nekim slučajevima i zatajenje srca”, rekao je za Daily Express.

Objasnio je zašto se oticanje može dogoditi.

“Edem se događa kada se višak tekućine nakuplja u tkivima tijela Bubrezi igraju važnu ulogu u regulaciji ravnoteže tekućine i uklanjanju otpadnih tvari iz tijela”, dodao je.

“Dakle, kada se tijelo suočava s hroničnom bolešću bubrega ili akutnom ozljedom bubrega, to može oslabiti funkciju bubrega i uzrokovati zadržavanje tekućine i edem. Osim toga, bolesti jetre uzrokuju smanjenje proizvodnje proteina koji pomažu u održavanju ravnoteže tekućine u krvi. Tekućina tada može iscuriti u tkiva i uzrokovati edem”, pojasnio je.

Na kraju, nakupljanje tekućine u plućima i drugim tkivima može se dogoditi kada srce ne može učinkovito pumpati krv, što uzrokuje zatajenje srca, zaključio je Kanani.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE