Kažu kako za dobar gulaš u loncu treba prethodno pirjati gotovo jednaku količinu luka, kao i mesa koje ćete kasnije staviti da se sa njim kuha. Gotovo jednako pravilo vrijedi i za dobar burek.
Naime, nije uvijek sve u korama, nešto je i u filu, a čak i ako niste razvukli domaće kore, burek može ispasti savršen i s onima iz trgovine. No, premda ste možda mislili da je to zbog omjera ulja i vode kojima ćete škropiti listove, prava je istina kako vam to ništa ne znači, ako niste u tu “računicu za dobar burek” ukalkulirali i dobar omjer luka, jer upravo on ovom jelu daje posebno dobar okus.
Burek s kupovnim korama
Sastojci
- 600 g mljevenog junećeg mesa
- 1 jaje
- 600 g gotovih kora
- 3 srednje glavice luka
- ulje
- voda
- sol i biber
Priprema
Luk sitno nasjeckajte. U dubljoj tavi zagrijte malo ulja i pržite luk na srednje jakoj vatri dok ne postane staklen. Dodajte meso, pa dinstajte sve zajedno dok se ne promijeni boju, ali pripazite, ne smije se pržiti. Posolite i pobiberite po ukusu. Kad je fil gotov, skinite tavu s vatre, pa u fil umiješajte jedno umućeno jaje.
Za preljev, pomiješajte 3 kašike ulja i pola čaše mineralne ili obične vode.
Postupak i slaganje bureka:
Pećnicu stavite grijati na 180 C. Lim za pečenje (onaj standardni koji ste dobili s pećnicom) premažite s malo ulja. Uzimajte zajedno po dvije kore i ne premazujte ih, već samo prelijte gornju koru s pripremljenom mješavinom ulja i vode.
Zatim na kore stavite malo nadjeva i dobro ga rasporedite po kori, pažljivo prebacite druge dvije kore, pa opet premažite. I tako ukupno 7 prebacivanja, donosno 14 kora za jedan lim za pečenje. Važno je da kore slažete jednu na drugu.
Premažite zadnju koru ostatkom preljeva, prekrijte aluminijskom folijom i pecite 40 minuta na 170 C u prethodno zagrijanoj pećnici. Nakon tog vremena, skinite foliju i pecite još 5 minuta dok burek ne porumeni. Kada je burek gotov, izvadite ga iz pećnice i prekrijte čistom suhom krpom kako bi ostao mekan.
To je to, prijatno!