Srijeda, 15 Maja, 2024

Ova hrana je najgora za zdravlje srca, izbjegavajte njeno konzumiranje

IZVORklix.ba

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su bolesti srca i krvnih žila, u većini uzrokovanih aterosklerozom odnosno promjene, oštećenja i naslage na stijenci arterija.

Sve bolesti srca, vaskularne bolesti mozga i bolesti krvnih žila mozga spadaju u kardiovaskularne bolesti. Najčešće kardiovaskularne bolesti uključuju koronarnu srčanu bolest (npr. srčani udar) i cerebrovaskularnu bolest (npr. moždani udar).

Kontrola faktori rizika kao što su prehrana, tjelesna aktivnost, upotreba duhanskih proizvoda i kontrola krvnog pritiska mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Iako mnogi faktori mogu izazvati srčane probleme, prehrana također igra značajnu ulogu. Stoga su ljekari i naučnici otkrili nekoliko vrsta hrane koje najgore utječu na zdravlje srca.

Pržena hrana

Konzumiranje pržene hrane može povećati razinu krvnog tlaka, sniziti HDL “dobar” holesterol i uzrokovati pretilost, a sve to može povećati rizik od srčanih bolesti. Studija objavljena 2021. godine pokazala je da unos pržene hrane može povećati rizik od ozbiljnih srčanih bolesti i moždanog udara.

Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati su hrana koja je prošla kroz proces proizvodnje koji uklanja većinu njezine nutritivne vrijednosti. Hrani koja je prošla kroz taj proces nedostaju vlakna, vitamini, minerali i polifenoli.

Rafinirani ugljikohidrati, kojih ima u bijelom hljebu i slično, nemaju apsolutno nimalo vlakana i drugih hranjivih tvari, što dovodi do debljanja i povećanog rizika od dijabetesa i bolesti srca.

Prerađena hrana

Konzumacija prerađene hrane, koja je bogata solju i šećerom, može biti štetna za naše zdravlje kardiovaskularnog sustava. Prerađeno meso je najgora hrana za naše srce. Osim toga, studija iz 2021. otkrila je povezanost između većeg unosa prerađene hrane i ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Slatka hrana

Redovn konzumacija slatke hrane može s vremenom dovesti do rizika od bolesti srca. Istraživanje iz 2023. godine pokazalo je da previše šećera može biti loše za srce. Stoga bismo trebali izbjegavati slatku hranu i pića, kao što su kolači, slatkiši i gazirani sokovi, jer mogu pridonijeti pretilosti i štetiti zdravlju našeg srca.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE