Srijeda, 15 Maja, 2024

Odgođeno glasanje za rezoluciju o Srebrenici u UN-u

Kako je pojasnio Puljić, razlozi za odgodu "su potpuno racionalni" te da su odgodu tražile "prijateljske zemlje BiH koje su sponzori rezolucije"

Generalna skupština UN-a je 2. maja trebalo da se izjasni o rezoluciji, ali je glasanje odgođeno.

– U ovom trenutku znamo da sjednica neće biti 2. maja radi toga što danas šaljemo tekst rezolucije na reviziju ukoliko zemlje članice UN-a imaju još neke prijedloge na tekst. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja ovisno o rasporedu sjednica, što ćemo znati u utorak – rekao je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija za portal “Avaza”.

Podsjetimo, ovo je drugi put da se glasanje o rezoluciji pomjera. Prvi put je glasanje trebalo biti 27. aprila, pa je pomjereno za 2. maj.

– I misija BiH u UN-u je učestvovala u ovoj odluci kako bi se onima kojima treba vremena ili onima koji su spremni na veće razumijevanje teksta rezolucije, da su kao grupa prijatelja i sponzora rezolucije otvoreni za dalje konsultacije – dodao je Lagumdžija.

22 su sponozora nacrta rezolucije o Srebrenici do sada, a to su:

Albanija, BiH, Kanada, Čile, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Jordan, Lištenštajn, Litvanija, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Ruanda, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija, SAD, Vanuatu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE