Petak, 12 Aprila, 2024

Objavljeni rezultati obdukcije: Poznat uzrok smrti mlade porodilje nakon carskog reza

Preminula porodilja sahranjena je 2. marta na groblju u Vlasotincu. Iza sebe je ostavila supruga i sina

Smrt porodilje D.L. (31) iz Vlasotinca (Srbija), koja je 29. februara preminula u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, dan nakon što joj je u Opštoj bolnici u Leskovcu urađen carski rez, nastupila je usljed disemenovane intravaskularne koagulacije – pokazala je obdukcija urađena u niškom Zavodu za sudsku medicinu.

Radi se o poremećaju hemostaze (proces koji štiti organizam od pretjeranog krvarenja) koji se ispoljava mnogobrojnim trombozama u malim krvnim sudovima, a klinički se manifestuje kao teško, blago ili subkliničko krvarenje.

Potvrđene sumnje ljekara
“Obdukcija je potvrdila ono na šta su ljekari, koji su liječili porodilju sumnjali, da se radi o disemenovanoj intravaskularnoj koagulaciji. To je rijedak poremećaj, ali kada se razvije u tom stepenu, kao što je ovdje slučaj, nema pomoći. Posljedica DIK-a je potpuno trošenje faktora koagulacije neophodnih za zgrušavanje krvi, a slijedi krvarenje u svim organima. U konkretnom slučaju bilo je krvarenja i u vratu porodilje gdje je bila ubodena radi davanja terapije, u materici i u području hirurškog reza. Krvarenje na tom mjestu nije posljedica lošeg ušivanja več tog poremećaja koji se razvio”, navode sagovornici portala Nova.rs upoznati sa ovim slučajem.

Niški Univerzitetski klinički centar oglasio se saopštenjem odmah nakon smrti porodilje.

„Pacijentkinja D.L. je iz Opšte bolnice Leskovac primljena dana 28.02.2024. u 15.34 sati na Kliniku za ginekologiju nakon prethodno urađenog carskog reza u Opštoj bolnici u Leskovcu zbog sumnje na krvarenje u trbuhu. Pacijentkinja je na prijemu bila u izuzetno teškom opštem stanju. Nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda prebačena u jedinicu intenzivne njege Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Pristupljeno je laboratorijskoj obradi, reanimaciji i pripremi za hitan hirurški zahvat. Uprkos hitnoj operaciji i naporima dežurne ekipe ginekologa i anesteziolog, a pacijentkinja je egzitirala 29. februara u 6.50 sati“, saopštila je ova zdravstvena ustanova.

Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu izrazio je veliko žaljenje zbog smrti mlade žene.

„Mi ljekari smo uopšte osjetljivi na trudnice i porodilje ali me je ovaj događaj potresao još više jer se radi o kćerki mog dobrog prijatelja koji je medicinski tehničar i radi u Vlasotincu. Radili smo zajedno u tamošnjem Domu zdravlja, djevojku znam od djetinjstva. Kako sam saznao od svojih saradnika, trudnoća je tekla uredno, urađen je carski rez i odjednom je krenulo jako krvarenje, dobila je krv i krvne derivate ali joj nije bilo bolje, krvna slika joj je i dalje padala. Odlučili smo da je uputimo u Niš gdje je nažalost preminula. Kako sam čuo od niških ljekara radi se o tzv. DIK – u, opštem krvarenju za koje se ne zna iz kojeg razlog nastupa“, kazao je Dimitrijević.

Nepredvidivo stanje
Dodao je da mu je veoma teško ali da se radi o stanju koje je nepredvidivo i koje je i u svijetu često.

„Formirat ćemo komisiju da ispitaju sve otkako je primljena u našu ustanovu dok nije upućena u Niš. Kako su mi rekli moji ginekolozi, ništa u toj trudnoći nije bilo sporno, djevojka je bila zdrava i prava. Porodila se carskim rezom, ujutro joj je krvna slika bila dobra, ali su odjednom trombociti počeli da padaju, dobila je tromobocite ali se krvarenje nastavilo zbog čega smo je prebacili u Niš. Iz niške bolnice sam dobio poruku da joj je bolje, međutim ipak je preminula. Ljekar sam 32 godine ali kad se ovakve stvari dese morate emotivno da reagujete ko god je u pitanju“, rekao je direktor bolnice.

Saopštio je da je formirana i komisija radi obavljanja unutrašnjeg nadzora. U leskovačkoj bolnici i u niškom Univerzitetskom kliničkom centru ovim povodom boravili su i inspektori Ministarstva zdravlja, ali za sada nema informacija šta je spoljna kontrola pokazala.

Preminula porodilja sahranjena je 2. marta na groblju u Vlasotincu. Iza sebe je ostavila supruga i sina.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE