Petak, 19 Jula, 2024

Običan ventilator možete pretvoriti u klima uređaj, evo kako

IZVORetto.ba

Postoje 3 načina kako možete dodatno da povećate snagu ventilatora i učinite da što bolje ohladi vazduh u prostoriji.

Ventilator djeluje po principu da podstiče kretanje vazduha u prostoriji gdje je smješten. Procjenjuje se da koristi 90% manje energije od klima uređaja, ali i dalje može pružiti ugodan boravak u domu tokom ljeta uz znatno manje račune električne energije.

Trik 1

Možda već znate ovaj trik i mnogi ga vole koristiti. Jednostavno stavite široku, plitku posudu ispred ventilatora i napunite je kockama leda, kako se kockice leda tope, ventilator će omogućiti hladnijem zraku da se širi kroz prostoriju, a kada se istopi samo dodajte još kockica leda.

Trik 2

Uradite isto kao u prvom primjeru, ali umjesto kockica leda stavite plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zamrznuli. Ova metoda je još bolja, jer se radi o velikim komadima leda koji će se topiti sporije od kockica.

Trik 3

Ova metoda kombinuje prethodna dva trika. Možete koristiti ili kockice leda ili smrznutu flaširanu vodu. Umotajte jednu ili drugu ili oba u peškir, zavežite dva kraja užetom i stavite između dvije stolice koje ćete postaviti ispred ventilatora. Ispod peškira stavite posudu u koju će kapati voda iz otopljenog leda.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE