Petak, 19 Jula, 2024

Nikola Tesla: 168. godišnjica rođenja jednog od najvećih umova u historiji svjetske nauke

Danas je srijeda, 10. juli/srpanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 175 dana.

IZVORavaz.ba

Na današnji dan 1856. godine, u selu Smiljan u Lici, kod grada Gospića, u Hrvatskoj, rođen je Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u historiji svjetske nauke, najpoznatiji svjetski pronalazač i naučnik u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Rođen je kao četvrto dijete Milutina i Đuke Tesle u svešteničkoj pravoslavnoj porodici.

Poslije okončanja studija elektrotehnike u Gracu i kraćeg stažiranja u Budimpešti i Parizu, odselio je u SAD, čiji je državljanin postao 1884. U SAD je, proniknuvši u tajne oscilatornih kretanja elektriciteta i materije, ostvario najveće naučne poduhvate.

Tvorac “novog tehničkog poretka”
Tesla je tvorac “novog tehničkog poretka”, jer je svojim izumima postavio temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. vijeku.

Između ostalih veoma značajnih izuma, izdvajaju se posebno pronalazak obrtnog magnetnog polja, trofaznog sistema prenosa električne energije, indukcionog motora, generatora i transformatora, fenomena elektromagnetne rezonance… Također je patentirao niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika, bez kojih bi bila nezamisliva tehnička civilizacija, pogotovo prenos električne energije.

Gotovo 700 izuma
Pionir je i radijske tehnike, bežične telegrafije, radara. Njegov polifazni sistem naizmjeničnih struja pokazao je vrijednost na prvoj hidrocentrali na slapovima Nijagare. Patentirao je gotovo 700 izuma u oblasti naizmjenične struje, telekomunikacija, akustike i mašinstva, od kojih su mnogi našli široku primjenu.

Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. godine, jedinica za mjerenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Rođen francuski slikar i grafičar Kamij Pisaro

1830. – Rođen francuski slikar i grafičar Kamij Pisaro (Camille Pissarro), jedan od glavnih predstavnika impresionizma. Slikao je jednostavne pejzaže, mrtve prirode i figure, oprobao se i u grafičkim tehnikama, posebno u bakrorezu. Znatno je utjecao na evropsko slikarstvo.

1834. – Češki pisac Jan Neruda, koji je odigrao važnu ulogu u formiranju češkog realizma i borbi protiv malodušnosti sunarodnika podleglih njemačkom kulturnom utjecaju, rođen je na današnji dan. Djela: zbirke proze “Malostranske pripovijetke”, “Arabeska”, “Željeznički radnici”, zbirke pjesama “Prosti motivi”, “Kosmičke pjesme”, “Balade i romanse”, “Pjesme na Veliki petak”, eseji “Češko društvo”, “Literatura, pozorište, likovna umjetnost i muzika”, “Štetni pravci”, “Moderni čovjek i umjetnost”.

1851. – Umro francuski slikar Luj Zak Mande Dager (Louis-Jacques-Mandé Daguerre), zahvaljujući čijem je izumu, nazvanom “dagerotipija”, prvi put praktično omogućena izrada fotografija.

1871. – Rođen francuski pisac Marsel Prust (Marcel Proust), autor djela beskrajno složene i tanane konstrukcije, koji je izvršio ogroman utjecaj na evropski roman 20. vijeka. Djejstvom veoma produbljene psihologije, istančanim uočavanjem konstanti ljudske prirode i umjetničkom snagom uzdigao je likove do univerzalnosti. Djela: ciklus romana naziva “U traganju za izgubljenim vremenom” (“U Svanovom kraju”, “U sjenci djevojaka u cvijetu”, “Oko Germatovih”, “Sodoma i Gomora”, “Zatočenica”, “Nestala Albertina”, “Nađeno vrijeme”), roman “Žan Santej”, polemički spis “Protiv Sent-Beva”.

1895. – Njemački kompozitor Karl Orf (Carl Orff), autor kultne scenske kantate “Karmina Burana”, rođen je na današnji dan. Napisao je “Muziku za djecu”, namijenjenu muzičkom obrazovanju djece, a za scenska djela “Catulli Carmina”, “Antigona” i “TrionFo di AFrodite” uglavnom se koristio antičkom i srednjovjekovnom literaturom.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE