Srijeda, 15 Maja, 2024

Netanyahu objavio da je određen datum za izraelski napad na posljednje utočište Palestinaca u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da je određen datum za izraelsku invaziju na Rafah, posljednje utočište u Gazi za raseljene Palestince, ne otkrivajući taj datum jer se u Kairu vodi nova runda pregovora o prekidu vatre.

“Danas sam dobio detaljan izvještaj o pregovorima u Kairu, stalno radimo na ostvarenju naših ciljeva, prije svega oslobađanja svih naših talaca i postizanja potpune pobjede nad Hamasom. Ova pobjeda zahtijeva ulazak u Rafah i eliminaciju tamošnjih terorističkih bataljona. To će se dogoditi – postoji datum”, rekao je Netanyahu.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller kaže da Izrael nije obavijestio Bidenovu administraciju o datumu kada planira pokrenuti veliku ofanzivu na grad Rafah na jugu Gaze.

Miller je ponovio da se Washington protivi velikoj invaziji na Rafah, tvrdeći da Izrael može postići svoje ratne ciljeve na druge načine.

U Rafah je izbjeglo više od milion Palestinaca koji su protjerani iz ostalih dijelova Gaze i veliki dio svjetskih sila je upozorio Izrael da ne pokreće ofanzivu na ovaj grad jer bi to dovelo do velikih patnji za Palestince.

Izrael je u svojim napadima na Gazu ubio više od 33.000 osoba, od čega najveći broj su žene i djeca.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE