Petak, 17 Maja, 2024

Napravljen korak naprijed ka obaveznoj neradnoj nedjelji i neradnim praznicima za trgovce u FBiH

IZVORklix.ba

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je jučer usvojio nacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je, između ostalog predviđeno, da nedjelja i praznici obavezno budu neradni za zaposlene u trgovini.

Usvajanje spomenutog nacrta zakona u Predstavničkom domu ne znači da njegova primjena može početi, ali je njegovo usvajanje značajan korak ka njegovoj primjeni. Naime, ako i Dom naroda Parlamenta FBiH usvoji nacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini, slijedi javna rasprava o ovom nacrtu zakona.

Poslije javne rasprave, entitetska vlada će usvojiti prijedlog Zakona o unutrašnjoj trgovini koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Ako oba parlamentarna doma prihvate prijedlog Zakona, može stupiti na snagu.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je krajem februara ove godine konstatovao da bi se prilikom razmatranja uvođenja neradne nedjelje i praznika za radnike u trgovini trebalo uzeti u obizr iskustva ostalih evropskih država.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine je pozdravio namjeru vlasti da nedjelja i praznici budu neradni za radnike u trgovini. Resorni ministar Amir Hasičević (NS) je ranije izjavio da je cilj harmonizirati tržište jer je u pojedinim općinama/gradovima FBiH već obavezno da nedjelja bude neradna za radnike u trgovini.

Pojedini se protive ovoj mogućnosti, smatrajući da to nije poboljšanje statusa radnika, već pogoršanje statusa radnika. Naime, obaveza da nedjelja i praznici budu neradni za njih predstavlja dodatno kršenje radničkih prava jer bi se time uskratila sloboda izbora, tj. da nedjeljom rade oni koji žele raditi.

Osim toga, napominju da je aktuelnim Zakonom o radu propisano da svaki radnik, pa i onaj u trgovini, sedmično mora imati dva slobodna dana te da je stvar dogovora poslodavca i radnika koja to dva dana će biti. Nadalje, postoje i oni koji tvrde da obaveznu neradnu nedjelju i praznike zagovara i naftni i religijski lobi.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE