Utorak, 9 Aprila, 2024

Nakon ekstradicije iz Amerike: Dževad Pajazetović iz Velike Kladuše oslobođen optužbi za ubistvo od prije 30 godina

Nakon održanog usmenog, glavnog i javnog pretresa u krivičnom postupku protiv optuženog Dževada Pajazetovića Kantonalni sud u Bihaću donio je prvostepenu presudu kojom se oslobađa od optužbe da je počinio krivično djelo ubistvo, saopćeno je iz Kantonalnog suda Bihać.

Epilog je to maratonskog procesa, koji traje još od davne 1994. godine, kada je ubijen Derviš Okić. Pajazetović je pušten iz pritvora 1996. godine da čeka suđenje, a onda je pobjegao u SAD. Suđeno mu je u odsustvu 1999. te je dobio 15 godina zatvora, a Vrhovni sud FBiH mu je smanjio kaznu na 11 godina.

U međuvremenu, Pajazetović je 2021. godine uhapšen u SAD te je izručen pravosuđu BiH.

Kako je optuženi postao dostupan, to je suđenje vođeno ispočetka, a rezultiralo je oslobađajućom presudom.

Prema navodima iz optužnice na osnovu koje je ranije bio osuđivan, Pajazetović je tokom rata bio u jedinici koja je čuvala granicu s Hrvatskom. Navodno je pokušao 1994. godine ilegalno da prenese gorivo iz Hrvatske u Bosnu, što je uočio vojnik Derviš Okić, čije je zaduženje bilo da spriječi krijumčarenja.

Okić je, navodno, zahtijevao da deset posto goriva preda vojnoj brigadi, a Pajazetović je odbio te je došlo do svađe. Tužioci kažu da je Okić ispalio tri hica upozorenja u zemlju, a onda je Pajazetović opalio i ubio ga. Pajazetovićev advokat je tvrdio da je pucao u samoodbrani jer ga je jedan od Okićevih metaka pogodio u nogu.

Kantonalni sud u Bihaću je sada stavio van snage svoju presudu od 20. oktobra 1999. te presudu Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 12. decembra 2000. godine. Protiv oslobađajuće presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE