Petak, 17 Maja, 2024

Nacrt usvojen, poslodavci i sindikati saglasni: Radnici u trgovini korak bliže neradnoj nedjelji

Smailbegović smatra da će prijedlog sigurno imati i pozitivne i negativne efekte, a ostaje da se vidi koji će dominirati.

IZVORavaz.ba

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim bi se uvela neradna nedjelja u trgovinama.

Ipak, i dalje je duga procedura do njegovog usvajanja. Potrebno je da ga usvoji Dom naroda, potom ide u javnu raspravu koja će trajati 60 dana, a onda zakon ide u amandmansku proceduru u oba doma.

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca podsjeća da je ovaj zakon predložen od sindikata, ali da Udruženje nije imalo ništa protiv njega.

– Oni navode da će to utjecati na uvjete rada radnika. Mislimo da taj zakon neće donijeti štetu poslodavcima, da neće imati neke negativne efekte, a koliko će biti pozitivnih efekata, još ne znamo – kazao je Smailbegović.

Ministar trgovine Amir Hasičević (NS) naglasio je da su do ovog prijedloga došli u razgovoru sa sindikatima i poslodavcima.

– Ovdje se samo radi o neradnoj nedjelji u trgovinama namalo, ne tretiraju se njome radnička prava. Ovaj zakon ne znači zabranu, nego predlažemo radno vrijeme trgovačkih subjekata od ponedjeljka do subote – naglasio je Hasičević.

Prema informacijama „Avaza“, postoje i ministri i funkcioneri stranaka koji nisu zadovoljni ovim rješenjem, no ministar to demantuje.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE