Subota, 13 Jula, 2024

Na Graničnom prijelazu Izačić slobode lišene tri osobe

Pripadnici Jedinice GPBiH Izačić, 22. maja 2024., lišili su slobode državljane Gruzije G.G. (1981.) i A.G. (1992.) te državljanku Moldavije E.T. (1975.). Utvrđeno je da ih Policijska uprava Banja Luka potražuje zbog krivičnog djela Teška krađa. Kontrolirani su na izlasku iz BiH na prijelazu Izačić i predati službenicima Policijske uprave Banja Luka.
Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Bijeljina, 24. maja 2024. godine, lišili su slobode M.M. (1975.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Kontroliran je na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Istoga dana, pripadnici Jedinice GPBiH Dobrljin lišili su slobode M.K. (1998.) prilikom izlaska iz naše zemlje na prijelazu Novi Grad. Utvrđeno je da Osnovni sud u Kotor Varoši potražuje ovog bh. državljanina radi izdržavanja kazne zatvora. Predat je službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Pripadnici Jedinice GPBiH Kamensko, 23. maja 2024., lišili su slobode bh. državljanina, A.P. (1997.) na ulasku u BiH na prijelazu Kamensko. Utvrđeno je da ga Kantonalni sud u Sarajevu potražuje zbog krivičnih djela: Organizirani kriminal, Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, Izazivanje opće opasnosti i Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Predat je službenicima Centra sudske policije u Kantonu 10.

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 23. maja 2024., na letu za Bergamo, lišili su slobode M.S. (1998.) jer je utvrđeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njom zbog krivičnog djela Obmana pri dobijaju kredita ili drugih pogodnosti. Državljanka BiH je predata službenicima Policijske uprave Istočno Novo Sarajevo. Prethodno, 21. maja 2024., pripadnici ove jedinice su predali državljanina Nizozemske, K.K.H. (1967.), službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon što je ustanovljeno da ga SIPA potražuje zbog krivičnog djela Krijumčarenje osoba. Kontroliran je na letu iz Istanbula.

Pripadnici Jedinice GPBiH Orašje, 22. maja 2024., lišili su slobode S.M. (1975.), nakon što je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Živinicama zbog krivičnog djela Ugrožavanje javnog prometa. Državljanin Republike Slovenije je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Orašje i predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 21. maja 2024., lišili su slobode D.S. (1991.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Modriči zbog krivičnog djela Ugrožavanje javnog prometa. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Brod i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Doboj.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 21. maja 2024., lišili su slobode B.P. (1985.) jer je ustanovljeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela Utaja. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška i predat službenicima Policijske uprave Banja Luka. Dan ranije, 20. maja 2024., pripadnici ove jedinice su lišili slobode A.G. (1996.) prilikom ulaska u našu zemlju na prijelazu Gradina. Utvrđeno je da Općinski sud u Bugojnu potražuje ovog bh. državljanina zbog krivičnog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Predat je službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Spriječeno krijumčarenje državljana Nepala, Bangladeša i Indije

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 24. maja 2024. godine, lišili su slobode dvojicu državljana BiH, nakon što su otkriveni u krijumčarenju 14 osoba afroazijskog porijekla. Radi se o sedam državljana Nepala, pet državljana Bangladeša i dva državljana Indije.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom kontrole putničkih motornih vozila Seat Alhambra i Opel Zafira, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Gradiške.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijem su nalogu vozači, državljani BiH, lišeni slobode te privremeno oduzeta vozila i drugi dokazni materijali. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE