Četvrtak, 16 Maja, 2024

Na današnji dan prije 44 godine zaplakala je Jugoslavija: “Umro je drug Tito…”

Na današnji dan, prije 43 godine, preminuo je Josip Broz Tito doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Gotovo svi koji su u to vrijeme živjeli u SFRJ do u detalje se sjećaju trenutka kada su saznali da je prestalo kucati srce tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita. Bio je sunčan dan, nedjelja 4. maj 1980. Tačno u 15:05 Jugoslavenska radio-televizija objavila je tužnu vijest.

Vođa Saveza komunista Jugoslavije, trostruki heroj, osnivač pokreta Nesvrstanih i predsjednik države od 22 miliona ljudi, preminuo je nakon duže bolesti.

Umro je u Kliničkom centru u Ljubljani, a sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu. Vijest o smrti pročitao je spiker Miodrag Zdravković:

“Umro je drug Tito… To su večeras priopćili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije”, bile su spikerove riječi. U tom trenutku, cijela je zemlja zaplakala. Ljudi na ulicama počeli su trčati svojim kućama, a zemljom je zavladao očaj.

Sve do početka rata u bivšoj Jugoslaviji, svakog četvrtoga maja u 15:05 začule bi se sirene širom zemlje. U tom trenutku sav promet na ulicama bi se zaustavio, prolaznici bi stali, radnici na svojim radnim mjestima ustali u stav mirno, i tako bi država kolektivno odala počast svom najvećem vođi.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE