Četvrtak, 16 Maja, 2024

Murphy žestoko kritikovao ‘Lager’ zbog štetnih radnji kod Sanskog Mosta

Firma Lager d.o.o. iz Posušja godinama unazad uništava brojne parcele uslijed iskopavanja mrkog uglja na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti na eksploatacijskom području ugrozile su čak i rijeka Bliha te poznati vodopad, jer često dolazi do njenog zamućenja zbog odlaganja i deponiranja jalovine u riječna korita.

Danas je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murph posjetio vodopad Bliha u Sanskom Mostu te tom prilikom pozvao sve koji se nalaze u blizini da posjete ovo mjesto, jedno od mnogih, kako navodi, čuda bosansko-hercegovačke prirode.

“Ono što se zbiva u okolini vodopada u zaštićenoj zoni je zabrinjavajuće. Radi se o privatnom preduzeću koje vrši iskopavanje uglja koje to čini na način da nanosi štetu lokalnim zajednicama, zagađuje vodu, krši vlastite ugovore o koncesiji i čini to van opsega dozvoljenih radova”, naveo je Murphy u svom videoobraćanju kod vodopada.

Ali, dodaje, tu je zajednica koja se udružila i formirala organizaciju pod nazivom ‘Život na ugljenu’ koja se bori protiv toga i oni ih s ponosom podržavaju u njihovim nastojanjima.

“A pohvale idu i sadašnjem načelniku Sanskog Mosta i općinskom vijeću koji su saslušali ove ljude, shvatili njihove probleme i složili se da je ono što se ovdje pogrešno radi i pomažu im u njihovoj borbi”, dodao je Murphy.

On je kritikovao i inspekcije koje ne rade svoj posao. Cijelo obraćanje pogledajte u videu ispod.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE